Sjefredaktør og direktør Espen Egil Hansen i Aftenposten. Foto: Birgit Dannenberg

Aftenposten unngår oppsigelser

Er i havn med nedbemanningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter sjefredaktør og administrerende direktør Espen Egil Hansen overfor Journalisten.

– Det blir ikke oppsigelser i Aftenposten. Det er godt å sette strek i dag. Jeg tror alle er klar for å gå videre, sier Hansen.

Denne høsten har Aftenposten gått gjennom en omfattende nedbemanningsrunde. 100 millioner kroner skal spares inn og det skal blant annet skje ved å redusere staben med 40 stillinger.

Tidligere i oktober ble det kjent at avisen ikke kom i havn med frivillige løsninger. Ledelsen varslet i forrige uke bruk av styrte sluttpakker for å oppnå de siste 13 årsverkene som ikke ble oppnådd gjennom frivillighet.

I den første frivillige runden manglet det etter hva Journalisten kjenner til 10 å kutte. I forrige runde fikk derfor 10 personer såkalte styrte sluttpakker, formelt forlenget frist til å søke sluttpakke sist fredag.

Må være endringsvillige

Espen Egil Hansen bekrefter mandag overfor Journalisten at Aftenposten reduserer bemanningen med 39 medarbeidere. I én sak har ledelsen fått opplysninger som har gjort at de har valgt å si seg fornøyd med å redusere staben med 39 i stedet for 40.

– Det har vi tatt hensyn til. Det normale ville vært å gi videre, men av hensyn til redaksjonen og å få ro nå velger vi å gjøre det på denne måten, sier Hansen.

Han viser også til at det erfaringsmessig vil slutte medarbeidere i tiden fremover. Når det skjer vil den eller de ikke bli erstattet.

For de som blir igjen vil det i tiden fremover bli noen interne rokeringer på medarbeidere.

– Vi vil se på om vi har rett organisasjonsstruktur.

På spørsmål om dagens melding betyr at de som er igjen kan følge seg trygge, sier Hansen:

– Medievirkeligheten er som den er. Jeg har vært tydelig på at det er et aktivt valg både å bli og å forlate Aftenposten. Vi må regne med store endringer i måten vi jobber og på kompetansen også fremover. Aftenposten er ikke en arbeidsplass for de som ikke liker endring.

Tøff prosess

Leder Frank Lynum i redaksjonsklubben sier han er glad for at avisen unngår oppsigelser, men sier det ikke er noen jubelstemning i redaksjonen.

– Jeg er glad for at vi kom i mål på den siste saken. Dette har vært en veldig tøff prosess. Folk her er veldig preget. Vi mister mange gode kolleger, sier Lynum.

Han sier prosessen har vært en stor påkjenning for de som er rammet. Han sier de fleste har hatt møter med advokater i Norsk Journalistlag (NJ).

– Mange av dem ville etter NJs mening hatt en god sak dersom de hadde gått videre. Dette er flinke folk, de har god kompetanse og erfaringer som er verdsatt i mange bransjer. Noen har allerede begynt å se fremover, og ser at det finnes mange gode jobbmuligheter utenfor Aftenposten.

– Hvorfor går de ikke videre med saken?

– Det å stå i en rettsak har potensielt store omkostninger for den enkelte. Flere har tenkt på hvordan det vil være å jobbe i Aftenposten etter å ha vunnet en sånn rettssak, og konkludert med at det minst ubehagelige var å ta en sluttpakke og gå videre.

Lynum forteller at tillitsvalgte har vært tett på prosessen og bistått hver og en.

– Betyr det at det har kommet mer penger på bordet gjennom forhandlinger?

– Det har vært individuelle forhandlinger om sluttavtaler, og det er behandlet av både ledelsen og oss i klubben som det.

– Det betyr at det er rom for forhandlinger?

– Ja.

Powered by Labrador CMS