Emma Clare Gabrielsen er programleder for NRK-serien Innafor, som blant tar opp temaet intimkirurgi. Foto: Snorre Tønset

Seks klager på NRK-serien «Innafor» til Kringkastingsrådet

– Nå har jentene i klassen rådført seg med kjærester og venner for å finne ut om de burde fikse på underlivet sitt. Ikke bra jobba, NRK, skriver en av klagerne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke bare i avisspaltene at NRKs dokumentarserie rettet mot unge, «Innafor», møter kritiske røster.

Det var tidligere i år at NRK slapp deres nye dokumentarserie med et ungt publikum som målgruppe, «Innafor», og der Emma Clare Gabrielsen er programleder. I episodene utforsker hun blant annet intimkirurgi, gråsoneprostitusjon på nett, smart-dop. Et av tema som tas opp er «sugardating» der eldre menn søker kontakt med yngre kvinner - eller omvendt.

Komplekser

Kringkastingsrådet har så langt mottatt 6 klager på serien, får Journalisten opplyst fra NRK fredag. Klagerne reagerer særlig på programmet som handlet om intimkirurgi.

– Hei. Vil informere om at samtlige av jentene i klassen min ved høyskolen har blitt negativt påvirket fra TV-programmet «Innafor». Det var ingen som en gang hadde tenkt at de så forskjellig ut der nede, men nå har de rådført seg med kjærester og venner for å finne ut om de kanskje burde fikse på underlivet sitt. Det er et par stykker som reelt vurderer inngrep. Ikke bra jobba, NRK, skriver en av klagerne.

En annen klager er psykolog Kristian Moan. Han er bekymret for at programmet kan påvirke seere negativt:

– Mine kollegaer bekrefter inntrykket jeg har av at «Innafor» er laget på en slik måte at man som seer opplever at programmet er med på å normalisere og gjøre veien kortere for individet til å tenke og handle på måter man i utgangspunktet har sett som destruktive og ekstreme. Det at det er «statskanalen» og NRK som sender prgrammet, bidrar til at mange har guarden lenger ned. Når man skal snakke om slike ting som «Innafor» tar opp, kan man ikke være varsom nok. Det skal så lite til før mennesker får næring til destruktive tanker eller kanskje nye, og ikke-hjelpsomme ideer som man ikke hadde før. Påvirkningen fra Innafor er noe mennesker tar med seg i sine videre liv, i sine private tanker og i sine relasjoner. Dersom programmet bidrar til på å flytte grenser for mennesker på en usunn måte, bidrar NRK til skade, skriver Moan i klagen.

En 24 år gammel kvinne skriver i sin klage at tre venninner vil gå til intimkirurg for å få vurdert om underlivet er normalt eller ikke ette programmet.

– De sier at de ikke visste «at det også var noe jeg måtte være opptatt av,» men at de nå skal sjekke. Var det dette som var målet til NRK? Kirurgen (som for øvrig får masse reklame for sin klinikk og sitt virke) får nærmest stå uimotsagt og blir framstilt som en autoritet og en tillitsperson. Mine venninner har altså fått et kompleks de ikke hadde fra før av, av å se på programmet. - to andre venninner (alder 22-23 år) har sagt at de har blitt har blitt bevisste på hvordan underlivet deres ser ut og er nervøse for om gutter kommer til å like underlivet deres. Dette er altså det NRK har oppnådd med dette programmet, sett fra mitt ståsted her på bakken. Intimkirurgi har blitt et reelt alternativ for friske jenter, og vi har fått enda et kompleks vi må forholde oss til. Vær så snill, fjern programmet, for jeg tror ikke NRK har oppnådd det dere ønsker med dette, skriver klageren.

I tillegg til reaksjoner fra seere i målgruppen, reagerer også to mødre på programmet, hvorav en skriver:

– Programmet virker åpenbart mot sin hensikt og bør fjernes fra nettet og fremtidige sendeplaner. Jeg ønsker ikke at min datter eller noen andres døtre skal utsettes for dette. Jeg vil heller ikke at mine sønner skal forledes til å tro at jenter de treffer i framtida ikke ser «riktig» ut der nede og at det er ok å påpeke det.

Kontroversielt

Redaksjonssjef dokumentar Morten Møller Warmedal i NRK mener det ikke er så underlig at det kommer reaksjoner på programmet.

– Det er vel 6 klager, som er et moderat antall klager. Det er ikke så overraskende at noen opplever det som kontroversielt. Programmet er sett av over 500.000, og Emma har fått mange positive tilbakemeldinger direkte til henne som sier programmet er kjempebra og viktig og som liker programlederen, sier Warmedal.

Han mener det ikke hadde vært noe alternativ for NRK å unnlate å ta opp intimkirurgi som tema fordi det er kontroversielt. Warmedal mener det er noe den unge målgruppen enkelt kan finne på nett, men da ofte uten en balansert og kritisk innpakning.

– Disse spørsmålene er ikke nye, de florerer på nett. Så er det noen som reagerer på at de hører om det første gang, og noen reagerer på at de får det på NRK. Å late som at spørsmålet ikke eksisterer, er ingen løsning.

Warmedal mener ingen seere kan være i tvil om hva programmet sier om intimkirurgi.

– Det er ingen aksept i programmet for det kirurgen sier. Det er krystallklart. Vi sier ikke at det er galt med noen, tvert om er budskapet at underliv er like forskjellige som ansikter og kommer i alle varianter.

Samtidig er han åpen for debatt om programmet som sådan og om hvordan enkeltelementer ble tatt med.

– Jeg mener vi er godt innenfor. Programmet og Emma går inn i problemstillingene. Dette er et tema i målgruppen. Det er det vi, og allmennkringkastere i hele verden er opptatt av, hvordan man kan nå denne målgruppen på en god måte med viktige samfunnsspørsmål. Og det tyder alt på at vi har gjort. Så må vi tåle noen skeptiske tilbakemeldinger.

Redaksjonssjefen viser til at programmet har fått gode anmeldelser, som en 5-er i Aftenposten.

– Vi har truffet en nerve her.

– Men hvorfor kunne dere ikke stilt kirurgen flere kritiske spørsmål eller balansert hans syn med andre stemmer?

– Han blir utfordret av Emma, og vi har også andre stemmer og eksperter og ikke minst  ei som angrer på et slikt inngrep.

Warmedal har også svart på kritikken mot «Innafor» i Aftenposten (krever betaling).

Powered by Labrador CMS