Barents Observer-redaktør Thomas Nilsen tar Russland til retten for innreisenekt

Thomas Nilsen er redaktør i Barents Observer. Foto: Jonas Sjøkvist Karlsbakk

Barents Observer-redaktør Thomas Nilsen tar Russland til retten for innreisenekt

Kravet til retten er å få kjent innreiseforbudet ugyldig.

Det var tidlig i mars at redaktør Thomas Nilsen i Barents Observer var på vei til Murmansk sammen med det danske parlamentets utenrikskomité, da han ble stoppet og tatt til side på grenseovergangen ved Boris Gleb like ved Storskog. 

Da fikk han opplyst fra Det føderale sikkerhetspolitiet (FSB) at han som journalist utgjorde en fare for rikets sikkerhet i henhold til paragraf 27 i det russiske lovverket om innreise. Han er nektet innreise til Russland de neste fem årene. 

Nå tar redaktøren sikkerhetsmyndigheten (FSB) i Russland til retten. Det skriver Barents Observer

Nilsen og gruppen «Team 29» mener FSB (sikkerhetsmyndigheten) har brutt russisk lov på en rekke områder ved å nekte innreise. «Team 29» er en uformell sammenslutning av advokater og journalister i Russland som arbeider aktivt med saker hvor den russiske stat begrenser borgernes rettigheter til yttringsfrihet. 
 
Gruppens to hovedgrunner til at FSB har brutt loven:
  •  FSB og det russiske Utenriksministeriet har ikke gitt Nilsen en begrunnelse forankret i loven på hvorfor han nektes innreise. 
  •  I henhold til russisk lov har Nilsen som utenlandsk journalist like rettigheter som russiske journalister til å utøve sitt arbeid i Russland. Å nekte han dette bryter russisk lovtekst angående ytringsfrihet og hans faglige rettigheter som journalist.
Nilsens krav til retten er å få kjent innreiseforbudet ugyldig.
 
The Independent Barents Observer er liten nettavis med to ansatte som spesialiserer seg på å lage nyhetsjournalistikk fra Barentsområdet og Russland. Avisen publiserer saker både på russisk og engelsk.

Annonser

Ledige stillinger:

Søknadsfrist
Snarest
Søknadsfrist
25.08.2017
Søknadsfrist
25.08.2017

Les også

MEDIEDEBATT: Norge eksploderer i et pinlig sinne fordi en av idrettsheltene straffes som alle andre. Johaug er ikke et offer, hun er tatt i doping.

MEDIEDEBATT: – Vi må være ærlige. Klagestormen mot NRK handler i virkeligheten om å skape en front mot islam. Det bør mane til ettertanke for politikere som stadig kommer med dulgte advarsler om «press mot norske verdier».

Journalistlaget vil spare mer penger på ledelsens valg, men de ansatte påpeker at lokalene er for små.