Blog:

Vinklet til korset

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ble Jesus kanskje ikke korsfestet? En artikkel i danske Politiken rokker tilsynelatende kraftig ved det kristne verdensbilde. Det dreier seg om en svensk forsker, Gunnar Samuelsson, lektor i teologi ved Göteborgs Universitet og ekspert på gresk, som har gjennomgått opprinnelige bibeltekster og funnet ut at vår oversettelse av det greske ”stauron” til ”kors” ikke nødvendigvis er presis nok til å hevde at Jesus døde på et kors. Kanskje heller dreide det seg om en stake (staur, med andre ord?) eller kanskje på en knagg (fra IKEA?), slik en karikatur vedlagt artikkelen kan indikere.

Politiken er relativt avdempet og udramatisk i sin dekning av saken:

”Gunnar Samuelsson understreger, at han ikke siger, at Jesus ikke blev korsfæstet.  Men han sår tvivl om det, fordi det ifølge hans forskning er behæftet med så stor usikkerhed, om den person, der ca. år 33 blev taget til fange og udstillet til spot og spe på Golgata, rent faktisk hang på et korsformet stykke træ… Det kan jo være, at jeg tager fejl. Jeg kan være helt ude at cykle, som man siger på svensk. I morgen kan der være nogen, der skriver en bog, som påviser, at jeg har taget helt fejl. Det er det, som er forskningens væsen: Vi lægger hypoteser frem, og enten bekræftes de eller også afkræftes de. Men hidtil ser det altså ud til, at der ligger en hel del i det, jeg siger.”  

Samuelsson virker som en interessant kar. Han elsker finsk og tysk hardrock, har fem barn og har altså nå disputert med avhandlingen “Crucifixion in Antiquity: An Inquiery into the Background of the New Testament Terminology of Crucifixion”. Men det er ikke mitt anliggende – snarere Vårt Lands dekning av saken som har fått tittelen:

- Jesus ble ikke korsfestetMed sitatstrek og det hele.  Stort mer tabloid (i ordets aller verste forstand)  kan det med andre ord ikke gjøres. Er det rart at forskere er så angstfylte I sitt mote med journalister?

En annen sak er at Vårt Lands journalist “stiller spørsmålstegn” og ikke som i Politiken der man fortsatt setter det. Men det er vel neppe et spørsmål om dårlig presseetikk, bare dårlig språk.

Powered by Labrador CMS