Krever iPad til alle
Klubbene i Aftenposten undres over hvorfor ledelsen er skeptisk til ansattes ønsker.
Det er snart fire måneder siden man begynte å snakke høyt om en iPad-app fra Aftenposten. I midten av desember fortalte Journalisten at ledelsen i Aftenposten droppet lansering før jul og satset på lansering på nyåret. Men ting tar tydeligvis tid, og i skrivende stund foreligger det ennå ingen app.
Samtidig som avisa tid på å få på plass sin løsning, ønsker de ansatte – som sine kolleger i VG – sin egen iPad. Begrunnelsen er at de vil kjenne plattformen de skal lage innhold til. I februar skrev E24 at husets seks klubbledere (Grafisk, Transportarbeiderforbundet, Handel og Kontor, Parat, FTL og redaksjonsklubben) argumenterte for å få leserbrett på jobbens regning, men at det ble foreløpig avvist av sjefredaktør Hilde Haugsgjerd som ville avvente en slik investering.
Gaver
Klubbleder Knut A. Nygaard i Aftenpostens redaksjonsklubb sier til Journalisten at det er naturlig for kompetansehevingen i bedriften at de ansatte får lesebrett. Han har også sett seg ut hvor pengene kan hentes. Til Aftenpostens 150 årsmarkering overrakte Schibsteds styreleder Ole Jacob Sunde fem millioner kroner i et utviklingsfond som gave til jubilanten, og Nygaard mener det er riktig å hente pengene der.
– Får du hevet datakompetansen i huset, så kan det også oppstå nye ideer, sier han.
Ifølge Aftenpostens internavis har fondet i dag gitt penger til utbedringen av en Hva skjer-kalender på nett, en Oslo Puls-app til iPhone og en avisfestival.
– Alt dette er saker som helt naturlig hører hjemme i et helt vanlig driftsbudsjett, og ikke som bevilgninger fra et utviklingsfond.
Fritt
Fondet er ifølge Schibsteds styreleder Ole Jacob Sunde en gave uten føringer. Derfor ønsker han også å være forsiktig med å engasjere seg i en debatt rundt det partene i Aftenposten måtte mene i denne saken. Sunde viser til at det er nedsatt en komité som styrer pengebruken fra fondet, og der sitter det representanter fra både ledelse og ansatte.
– Det viktigste er at man bruker fondet til å fornye og utvikle Aftenposten, ikke bare som et engangstiltak, men også gjennom en kontinuerlig prosess. Det er særs viktig å styre midlene for å få til brubyggingen mellom hva vi har og hvor vi skal, sier Sunde.
Bredde
Nygaard presiserer at det ikke nødvendigvis må være en iPad. Han mener det vil være bra for kunnskapsbredden i Aftenposten om folk også vil gå for andre type nettbrett, som de Android-baserte brettene.
– Dersom ledelsen sier nei, er det et signal til de ansatte etter alt vi har vært gjennom i finanskrisen og de ansatte har arbeidet som helter. Så gir de et signal om hva de mener om den innsatsen, sier klubblederen. Han opplever at ledelsen har latterliggjort ideen om nettbrett til de ansatte.
Det er nytt for Hilde Haugsgjerd. Hun sier at hun ikke ønsker å kommentere hans karakteristikk.
– Vi har foreslått for Aftenpostens klubbledere at vi skal drøfte forslaget deres på vårt kontaktmøte i slutten av mars. Og det har alle klubblederne sagt ja til.