I FELTEN: Torill Helene Heidal Landaasen og mannen Kjell-Richard Landaasen er klar for Skup-konferansen. Frelsesarméoffiser Ola Silfwerin er én av mange som selger bladet Krigsropet. FOTO: KATHRINE GEARD
– Vi graver etter Gud
Ekteparet Landaasen driver gravende journalistikk om Gud. Nå skal de på Skup, og kanskje påtar de seg å hjelpe nachspieldeltakerne med å finne rommene sine.
– Frelsesarmeens blad Krigsropet har meldt tre av sine ni redaksjonelle medarbeidere på til årets Skup-konferanse i Tønsberg. Hvorfor denne satsingen?
Torill: – Det siste året har vi økt potten for kurs. Redaktøren har gitt oss frie tøyler til å velge, og Skup kom raskt opp som det vi hadde mest lyst til.
Kjell-Richard: – Vi ønsker å øke kompetansen vår. Jeg var selv på et IJ-kurs i desember, og det var så bra at jeg ville ha mer. Det var ikke vanskelig å skape entusiasme for å dra på Skup.
– Hva venter dere å lære på konferansen?
Torill: – Vi ønsker å styrke en 123 år lang tradisjon. Frelsesarmeen kom til Norge i 1888 og startet Krigsropet etter fire måneder. Bladet ble startet for å sette fokus på sosiale problemer, som fattigdom, arbeidsledighet og rus. Vi trenger stadig en liten påminnelse og hjelp til å jobbe i disse stolte sporene. Frelsesarmeens arbeid gir mange kategorier å grave i, både innen sosialpolitikk, tro og menneskelige erfaringer. Vi kan lære mye av andres erfaringer og vi håper å få et innblikk i hvilke muligheter som finnes. Både når det gjelder å lete i journaler og andre metoder. I Krigsropet møter vi jo mange sårbare mennesker. Vi jobber mye med journalistisk etikk, og vil gjerne få enda flere innspill på Skup.
Kjell-Richard: – Vi vil gjerne skrive godt og fortelle gode historier, og håper på ny glød og inspirasjon. Frelsesarmeen har direkte tilgang til masse unike fortellinger. Vi treffer fagfolk, politikere og profilerte kjendiser, men også folk der ute hvor de strever, i bakgårdene og på institusjonene. Vi har tilliten til å forvalte deres historier. Det er et ansvar og et privilegium som vi setter stor pris på. Vi ønsker å gjøre en best mulig jobb med å få fram historiene.
– Kan dere nevne konkrete eksempler?
Kjell-Richard: – Frelsesarmeen jobber blant annet med ettervern for folk som kommer ut etter soning i fengslene. Her kan vi være med på å peke på at tilbudene er for dårlige, at de må bli bedre.
Torill: – Frelsesarmeen har startet tiltaket «Safe way home», der utenlandske fanger blir fulgt hjem. Organisasjonen er til stede i 124 land. Dermed kan vi trekke veksler på et stort internasjonalt nettverk, også redaksjonelt.
Kjell-Richard: – Norske Krigsropet er det mest rendyrkede magasinet av alle som utgis av Frelsesarmeen. Vi har høy kredibilitet, også hos kjente personer. De snakker med oss, selv om de er tilbakeholdne overfor andre medier.
– Ut fra deres ståsted, hvordan ser dere på den sosiale delen av Skup-konferansen? Det kan jo bli litt utagerende festing…
Kjell-Richard: – Vi har ikke noen problemer med å være til stede på noe sånt, selv om man forhåpentligvis ikke vil se oss som de verste. Vi kan jo hjelpe de siste nachspieldeltakerne hjem…
– Har dere som journalister i Krigsropet vært med på å avsløre noen skjeve forhold i samfunnet?
Torill: – Vi setter kanskje mest fokus på forhold, uten nødvendigvis å avsløre. Men vi har jo håp om å komme litt videre.
Kjell-Richard: – Vi er ikke et menighetsblad, men et utadrettet magasin. Vi tar stadig opp problemområder, slik vi for eksempel har gjort med anbudspolitikkens negative konsekvenser på omsorgssektoren. Vi har nok ikke stort gjennomslag over en bred linje, men vi treffer én og én ganske sterkt. Og vi vet at politikere og ansatte i departementer leser Krigsropet.
– Må dere være bekjennende kristne for å jobbe i Krisgropet?
Kjell-Richard: – Nei, både her og i Frelsesarmeen jobber det ikke-kristne. Men du må kunne stå for Frelsesarmeens verdisyn. For å skrive troverdig om tro og religion, så må du vite hva du snakker om.
Torill: – Hvis du skal formidle tro, så kan det være viktig å vite litt om det. Det kan være en fordel å ha en tro selv.
Kjell-Richard: – Som et blad som utgis av Frelsesarmeen ser vi alltid etter den kristne tro, men vi sier ikke hva som er best eller riktigst. En journalistikk med alle svar er veldig kjedelig, og slik er det også hos oss. Vi lager ikke en pamflett. Vi driver en type gravende journalistikk om tro og sannhet. Vi leter etter Gud, uten fasit.
– Følger Krigsropet redaktørplakaten?
Kjell-Richard: – Vi følger alle medieplakatene i praksis, men ikke formelt. Samtidig gjør redaksjonen sine egne valg, vi får ikke beskjed av ledelsen i Frelsesarmeen om hva vi skal skrive. Redaktøren bestemmer.
Torill: – Vi skal være et blad som Frelsesarmeen skal kjenne seg igjen i, samtidig som vi ønsker å være utadrettet. Det er en balansegang som vi jobber mye med.