Kjerneverdier i VGs redaksjon
I Journalisten 1. april gir forskerne Martin Ystenes fra NTNU og Sunniva Siem fra UiO kritikk til medier som VG og Dagbladet for å trekke sine journalister ut av Japan etter flere eksplosjoner ved kjernekraftverket som ble skadet av tsunamien. Ystenes og Siem er “enige om at det er unødvendig å flykte fra Japan på grunn av strålefare”, ifølge artikkelen.
Journalisten gidder åpenbart ikke å bry seg med tilsvar fra journalistene som trakk seg ut eller deres redaksjoner. Men siden Siem sier at hun ikke forstår journalistene som forlot Japan på grunn av strålingsfrykt, så skal jeg forklare:
VGs reportasjeteam forlot Japan om morgenen den 16. mars. Ett døgn tidligere våknet vi til nyheten om nye eksplosjoner fra kjernekraftverket. Vi var da 5–6 mil i luftlinje fra Fukushima. Inntil da vært omhyggelig med å sjekke at vinden blåste vekk fra kjernekraftverket, slik at eventuelle luftbårne partikler fra de ødelagte reaktorene blåste fra oss og ikke imot oss.
Samme morgen hadde en flåtegruppe med amerikanske krigsskip 100 km sør for Fukushima, målt økt radioaktivitet i luften, og hadde da seilt ut av området av sikkerhetsgrunner. De var vel også feige, Ystenes og Siem?
Vår vurdering, i samråd med hjemmeredaksjonen, var slik: På det tidspunktet var utslippene ute av kontroll. Japanske myndigheter hadde evakuert alle beboere i en radius på 30 km rundt kjernekraftverket, men fikk internasjonal kritikk fordi evakueringssonen ikke var stor nok. Vinden var i ferd med å snu. Flere utenlandske selskaper trakk sine ansatte ut av Tokyo. Konklusjonen var at vi skulle dra ut av området og forlate Japan.
Det ble vurdert om vårt reportasjeteam skulle slå oss til sør i Japan noen dager, slik TV 2 gjorde. Men der var det verken tsunami eller kjernefysiske lekkasjer å rapportere fra.
Videre: Dersom vi ikke dro ut raskt, risikerte vi å havne langt bak i en lang kø av japanere og utlendinger som også ønsket å forlate landet. Vi risikerte et mer langvarig opphold i Japan enn ønskelig dersom situasjonen forverret seg. Flere internasjonale flyselskaper innstilte sine flyginger til Tokyo på grunn av usikkerheten. SAS droppet noen av sine, mens Lufthansa sjekket sine fly for radioaktivitet ved retur i Tyskland.
Senere samme uke ble den norske ambassaden i Tokyo evakuert og flyttet til Kobe, etter råd fra Statens strålevern. Mener Ystenes og Siem at Statens strålevern også var unødvendig forsiktige?
Jeg er glad for å melde at min redaksjonsledelse var føre var og setter helsemessige hensyn foran konkurransehensyn i en uoversiktlige situasjonen. Det er en god kjerneverdi.
ALF BJARNE JOHNSEN
Politisk reporter i VG