Moderat oppgjør
Journalister i MBL-sektoren får i snitt 8.925 kroner i lønnsøkning.
Det var resultatet etter drøyt tolv timers forhandlinger mellom NJ og arbeidsgiverorganisasjonen Mediebedriftenes Landsforening (MBL) sist torsdag. Utgangskravet fra journalistlaget var 15.000 kroner i gjennomsnitt.
– Vi hadde håpet på et bedre resultat, men det er moderat og akseptabelt, lød kommentaren fra NJ-leder Elin Floberghagen, som var glad det ble en løsning.
Hun forteller om grundige diskusjoner i forhandlingsutvalget. Etter mye filing mot slutten av forhandlingsdagen kom man til slutt fram til en løsning som ble godtatt.
På linje med NHO og LO
MBLs styreleder Are Stokstad karakteriserte forhandlingene som krevende.
– Men vi har landet på en løsning på linje med det som ligger til grunn for det sentrale lønnsoppgjøret mellom NHO og LO i privat sektor. Det har vært nødvendig å holde seg innenfor denne rammen tatt i betraktning den krevende situasjonen norske medier nå befinner seg i.
Elementer
Oppgjøret omfatter 3500 NJ-medlemmer i nett- og papiraviser, ukepresse, TV 2 og lokal-TV.
8.925 kroner i lønnsøkning er et gjennomsnittstall. Ingen får mindre enn 7.900 kroner og de med best uttelling får 11.900 kroner. Hva den enkelte sitter igjen med avhenger blant annet av ansiennitet og turnuser.
Lønnstillegget består av flere elementer. Alle får et generelt tillegg på 3.900 kroner, gjeldende fra 1. april. Fra samme tidspunkt øker stigetilleggene, mens økningen i det personlige tillegg på 2.500 kroner først kommer 1. oktober. Med i regnestykket er også en økning i ulempetilleggene på tre prosent fra 1. juni.
Lokalt neste
Rammen for oppgjøret er anslått til 3,65 prosent, med en forventet lokal lønnsdannelse på 1,6 prosent
– Nå gjenstår de lokale forhandlingene, og analysene av økonomien i bransjen viser at det er betydelig lønnsevne i bedriftene, sier Floberghagen.
Stokstad analyse er noe annerledes:
– Mange norske medier befinner seg i en utsatt situasjon. Ikke alle har mulighet til å gi store tillegg nå. Dette må avspeile seg i de lokale forhandlingene bedriftene nå står foran. Ingen er tjent med at det blir gitt tillegg som enkeltbedrifter ikke har rygg til å bære.