Schjenken-dom overrasker Kokkvold
Men pressenestoren mener Schjenken ikke fortjente å bli symbolet på institusjonell rasisme.
Tirsdag ble det klart at ambulasesjåfør Eirk Schjenken vant over Dagbladet i Oslo tingrett. Avisen er dømt til å betale en oppreisning på én million kroner.
Politikernes ansvar
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier til Journalisten at han er overrasket over kjennelsen fra tingretten, selv om han forstår Schjenkens reaksjon på å bli selve symbolet på den institusjonelle rasismen.
– Det ble han jo, og det fortjente han ikke. Men jeg er også overrasket over at han gikk til sak, for både da han møtte medlemmene i Redaktørforeningen og i sin egen bok, legger han mesteparten av ansvaret på politikerne. Han spør om hvis politikerne ikke hadde gått ut som de gjorde, kanskje heller ikke pressen gjort det.
Anonym
Kokkvold poengterer at Schjenken var anonymisert i mediene helt fram til ambulansesjåføren selv valgte å stå fram i et stort intervju i A-magasinet. Generalsekretæren mener det var uheldig at arbeidsgiveren ga sjåføren munnkurv.
– Jeg tror dette er et eksempel på at hans rettsvern var blitt styrket om han hadde hatt mulighet til å gå ut med sin versjon.
Generalsekretæren viser til at det er pressens oppgave å beskytte personer og grupper fra overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre, slik det står i Vær varsom-plakaten. Å avdekke slike kritikkverdige forhold er noe mediene tar spesielt på alvor, mener han.
– Mye av det som ble sagt skjedde på leder- og kommentarplass, og her må det nødvendigvis være lov å gå lenger enn på reportasjeplass.
Fortjente ikke dette
Kokkvold sier han ikke vil bli overrasket dersom Dagbladet velger å anke dommen til lagmannsretten. Selv har han ikke lest hele dommen, men vitnet i retten.
– Det viktigste er at mediene må ha vide rammer i saker om mulig institusjonell rasisme. Men Schjenken fortjente ikke å bli symbolet. Han har opplevd ting folk ikke bør oppleve.