Fr. martinsen er blogger.

 Gi meg fem minutter

(INNSPILL): Hva er vitsen med Twitter? Fr. Martinsen gir deg en innføring i Twitter som nyhetsagent.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Jeg lå i senga og fikk ikke sove for det skjedde så mye i Tripoli. Hvert annet minutt tikket det inn en kort nyhetsmelding direkte til meg fra en journalist som var i byen. Jeg måtte ikke vente til han satte seg ned og skrev dagens artikkel, nyhetsmeldinga kom rett til meg fra reporterens mobiltelefon. Akkurat som da Anders Giæver skrev en nyhetsmelding rett til meg fra sin mobiltelefon idet han løp ned trappene til VG-bygget 22. juli. Jeg satt på flybussen.

Fordi jeg er en twitter-misjonær med særlig omsorg for deg som ikke har sett lyset, skal jeg forsøke å vise deg hvordan du kan bruke Twitter med et minimum av interesse og tidsbruk, gi meg fem minutter bare. Det er tiden det tar å lære hvordan du skaffer deg nyheter idet de skjer og du skal få se hvordan du enkelt kan gjøre research ved hjelp av Twitter uten å registrere deg som bruker..

Hvordan lett skaffe deg nyheter. Det første du skal gjøre er å lage deg en twitterbase. Lag en twitterprofil, det tar to minutter hvis du ikke legger inn bilde og ikke skriver noe selv. Greit, du er klar, nå kan du motta meldinger. Det er det du vil. Gå inn på profilen til en journalist som ikke følger så fryktelig mange, f.eks. Trine Eilertsen i Bergens Tidende: twitter.com/BTTrine. Gå inn på following, det er de hun følger. Huk av på en haug av de hun følger, pass på å få med deg mange nyhetsinteresserte folk. Pass også på å få  twitter.com/Klungtveit med på lista di, han er ram på hendelser og andre nyheter.

Nå har du din egen nyhetsstasjon. Når du får fot kommer du uansett til å ta vekk en og annen som ikke interesserer deg og legge til noen som skriver mer om det du vil ha, etter hvert blir nyhetsstasjonen din mer tilpasset dine behov. Dette har ikke tatt deg lengre tid å gjøre enn at du kunne pusle med det samtidig som du halvveis fulgte med på de kjedeligste sakene på Dagsrevyen.

Nå skal du venne deg til å se på twitterstrømmen din innimellom. Jeg møtte en nyhetsjournalist nylig som sa: Men jeg har jo ikke tid, jeg får ikke sett Dagsrevyen en gang, jeg må ta meg av familien. Her er mitt kjærlige tips: Hver gang du sitter ved pulten din på jobben og tar imot en telefonsamtale som du vet ikke leder til noe, men høfligheten tilsier at du må lytte likevel: Gå på twitter samtidig. Hver gang du ergrer deg i en kø eller venter på noen eller bussen: Gå på Twitter.

Neste gang noe spesielt skjer eller du lurer på hvilke kronikker som diskuteres mest denne morgenen, har du nyhetskanalen din klar.

Den kvelden jeg lå i senga og så Sky News-rapporter fra Tripoli og samtidig fulgte med på twitterstrømmen min, videresendte Klungtveit to såkalte lister. Den ene var fra New York Times som akkurat hadde delt oversikten over Libya-kildene de selv fulgte denne kvelden. Den andre var fra en Times-redigerer som hadde lagd en liste på journalister som var i, og rapporterte fra,  Tripoli akkurat nå. Slik kunne jeg forandre min dagligdagse twitterstrøm til en utenriksstasjon for noen timer.

Hvordan lett gjøre research på Twitter uten å ha lage egen profil. Google “twitter search” og gå til det øverste treffet. Søk på emnet du jobber med: Hoksrud, Aftenposten pakistaner, elgjakt – med rett søkeord finner du både enkeltutsagn og lenker til artikler som er skrevet om saken i aviser du vanligvis ikke leser før de kommer på A-tekst. Dette er selvsagt ikke den eneste researchen du skal gjøre, men særlig i omdiskuterte og aktuelle saker kan du finne inspirasjon til nye perspektiver, spørsmål, intervjuobjekter og språklige vendinger du kan bruke på jobben

Så. Dette var et forsøk på å gi deg en ny start. Du og Twitter kan fortsatt bli et team. Henger man først etter kan det være vanskelig å komme seg på, og Twitter kan se ut som hypet fjas du alltid har klart deg uten. Men det er ikke lurt å legge seg nedpå ennå syns jeg.

For to år siden ga jeg førstehjelp til den som hadde falt av lasset og ikke kommet seg på Twitter. Dette var kapittel to.

Hvis du nå har brukt 5 minutter og et par kjedelige dagsrevysaker og fortsatt vil ha hjelp, send meg en e-post på fr.martinsen@gmail.com eller gi meg en melding på Twitter. Jeg håper du blir tent, det er mange andre måter du kan få mer ut av Twitter på, men dette var alt for nå.

Powered by Labrador CMS