Også i år vil norske lam kunne produsere søndagsklær til familien og pinnekjøtt til slekta. Foto: Erling Kjosås, Wikimedia
Trolig pinnekjøtt til alle
I fjor hadde de pinnekjøtt til langt på våren, i år skrikes det om mangel halvannen måned før jul. Hvor ille er det?
«200.000 pinnekjøttmiddagar i manko etter dårleg sesong» skriver Nationen og siterer Kjøtt- og fjærfebransjens Landsforbund (KLF) som ønsker å få senket tollsatsene slik at det kan importeres 20.000 flere lam til nordmenns julemiddager.
Og da har en hel del lam allerede havnet i norske mager etter at fårikålsesongen knapt er tilbakelagt.
Go West
Nationens oppslag blir sitert i nettavisene til NRK, til TV 2, VG og Dagbladet, og hos ABCNyheter, men ikke Aftenposten eller Nettavisen. Men det er hovedstadsmediene, og rundt Oslofjorden er det som regel ribba som troner på middagsbordet kvelden over alle kvelder. På Vestlandet, der er det pinnekjøtt det handler om, og der er det kanskje oppstandelse i mediene. Eller?
I Bergens Tidende humrer sjefredaktør Gard Steiro når han får spørsmål om hvorfor de ikke har sitert Nationen på sine nettsider. Pinnekjøtt må da oppta deres lesere?
– He-he. Jeg lurer på om jeg kanskje skrev den saken da jeg jobbet i BA på slutten av 1990-tallet. Jeg har fortsatt til gode å se reportasjen om de som blir sittende uten pinnekjøtt på julaften, sier han og legger til at saken ikke har vært nevnt i redaksjonen. Hvorfor skal vi komme tilbake til litt senere.
Langt unna siktet
Ikke så mange meterne opp Torgallmenningen sitter de i nettopp Bergensavisen og har for så vidt fått med seg Nationens oppslag om mulig mangel på pinnekjøtt i jula. Men der i gården har de latt saken passere.
– Vi skriver om denne «krisen» hvert år, men så skjer det aldri noe. Dermed ender det med at vi får kjeft fra leserne og derfor har vi valgt å la den ligge, sier sjefredaktør Anders Nyland.
Heller ikke i Sunnmørsposten har de tatt tak i pinnekjøttmangelen, men der skyldes det ikke gjentakelsesfaren.
– Nei, det handler ikke om prioriteringer. Vi var rett og slett ikke oppmerksomme på saken, eller for den saks skyld mangelen på pinnekjøtt, sier konstituert digitalredaktør Olav Sindre Rise og legger til at han vil se på saken etter at Journalisten har vært i kontakt.
Ingen prioritering
Nyhetsredaktør Sindre Halkjelsvik forklarer at avisen tidligere har skrevet om et særdeles dårlig år for landbruket, og at deler av bestanden er blitt slaktet ned som følge av dette. Men pinnekjøttet har ikke slått ned i hodene til leserne eller i redaksjonen ennå.
– Det blir ikke satt mye ressurser på denne saken til morgendagens avis. Det kan bli en registrering på innenrikssidene, men den blir ikke dratt ned på lokalt plan.
Breker for tidlig?
– Vi vet jo ikke om det er for lite pinnekjøtt før julen faktisk kommer, sier fagrådgiver Finn Avdem i Nortura. I motsetning til KLF jobber han for økt produksjon innenfor landets grenser, og mindre import fra utlandet.
Avdem forteller om pinnekjøttgildet nordmenn hadde i fjor, og til dels i år. For ifølge ham, hadde man pinnekjøtt til langt utover våren. Kanskje til og med helt til nasjonaldagen, men da passet den kanskje best i ei småsuppe.
– Vi ser det ikke på som dramatisk om det blir produsert mindre pinnekjøtt i år enn i fjor, sier han.
Samtidig, kan det være at gutten ropte ulv … altså, ikke ulv, men slakt. For det har vært dårlig beite for lammene, og derfor fôres disse ulldottene ekstra opp før de sendes til slakteren, i håp om å få flest mulig kroner per dyr. Det betyr at de blir slaktet litt senere enn i fjor, og selv om det bare er ei uke til julepinnekjøttet burde være i produksjon – betyr ikke det at julen bør avblåses.
– Vi synes nok at de skriker litt tidlig, sier Avdem.
Den årlige bløffen
Så hvorfor ignorerte Bergens Tidende oppslaget til Nationen? Med 150.000 unike brukere innom hver dag burde jo dette være interessant også for dem.
«Hvert eneste år før jul sier kjøttbransjen at nordmenn må hamstre pinnekjøtt i god tid. Årsaken er ifølge bransjen at det er for lite kjøtt på markedet. Men dette stemmer ikke. Store grossister BT har snakket med har vanligvis så mye pinnekjøtt etter jul at de må fryse det ned og selge det til påske.- Jeg har aldri opplevd at spådommene om pinnekjøttkrise slår til. Det blir ingen krise i år heller, sier Nils Vangsnes i Rema 1000 region Vestlandet».
Dette er utdrag fra artikkelen «Den store bløffen om pinnekjøttet». Den publiserte Bergens Tidende den 17. november 2007 (ikke på nett).
Så høyst sannsynlig blir det pinnekjøtt på dem som ønsker det, også i år. Men neste uke, da kanskje er det krise igjen. For kanskje er det tomt for lut, eller ribbe, eller marsipan eller var det akevitt?