Faksimile VG Nett mandag 14. november 2011.

VG-sjef forsvarer  «vi-journalistikk»

Nytt på nytt-gjengen vil neppe la denne sjansen passere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter gårsdagens første åpne fengslingsmøte av terrorsiktede Anders Behring Breivik publiserte VG Nett en bredt anlagt sak om sine egne journalisters opplevelse av møtet. Seks journalister, en kommentator, en tegner og en redaktør uttaler seg i saken om møtet med massedrapsmannen.

Tett på

Kommentator Anders Giæver, som ifølge VG «satt bare to meter unna Breivik», opplevde å møtet blikket til gjerningsmannen flere ganger:

– Det er alltid spesielt når noen ser deg rett i øynene, når du møter blikket til noen du har en slags idé om, men aldri har møtt, sa Giæver til egen avis.

Krimjournalist Jarle Brenna beskriver situasjonen som at  massedrapsmannen ser rett på VG-teamet i retten:

– Nokså umiddelbart etter at han satte seg ned, snudde Breivik seg og så rett på oss fra VG. Vi satt bare noen meter fra ham, sa Brenna til VG Nett.

Twitter

VG-journalistenes beskrivelse av sitt møte med den siktede skapte raskt reaksjoner på Twitter.

Forlagsredaktør Anders Heger fulgte raskt opp med å publisere denne meldingen: «I dag tenner vi et lys for VGs journalister, som har vært gjennom store prøvelser. Godt de får oppmerksomhet.»

Jævla bra blogg

Dagens Næringsliv-journalist Øyvind Holen har gjennom de siste årene etablert kultbloggen «Jævla bra byline». Da VG Nett publiserte sine omfattende intervjuer med egne medarbeidere tok det ikke lang tid før tipsene kom fra medarbeiderne hos konkurrenten Dagbladet.

– Redaksjonen måtte rykke på en så viktig hendelse, sier Holen og humrer.

Han opplever fenomenet hvor journalistene intervjuer sine egne som en kamp, eller dragkamp, mellom forskjellige mediekanaler. For å intervjue egne reportere er vanlig i TV. Vi kjenner igjen korrespondenten som får spørsmål om å skildre opplevelsene på direkten. Og så er det hurtigheten på nett som gjør at man ønsker å få sakene ut, og ikke minst det eksklusive på papir. I dette tilfellet får nettet det første inntrykket.

Holen mener at journalistens opplevelse av nyheten er i ferd med å bli vel så viktig som selve nyheten. Slik profilerer man egne penner, samtidig som man teaser til hva pennen skal skrive i morgendagens avis.

– La oss glemme saken en stund, og heller høre hvordan du har det, sier han.

Det spesielle med VGs sak mandag kveld er at de velger å intervjue samtlige som dekket fengslingsmøtet i en og samme sak, noe slikt ville man neppe oppleve på TV.

For øvrig, når Journalisten intervjuer Holen før lunsj på tirsdag har blogginnlegget hans om VGs-hva føler du nå-sak 2.500 visninger. Dermed ligger den an til å passere 3.000 i løpet av dagen og gi «Jævla bra byline» jævla bra trafikk og ny rekord.

For mye følelser

Journalisten løfter røret for å få VGs egen kommentar på «vi-journalistikken». Redaktør digital Espen Egil Hansen i VG tar selvkritikk for hvor stort saken ble slått opp i går. Men han mener VG-journalistene som var til stede i retten, og som uttalte seg i saken, gjorde en god jobb.

– Intensjonen var å la de som var øyenvitner beskrive Breivik i en situasjon hvor han møtte offentlig for første gang. Så ser jeg at det i redigeringen ble for mye fokus på reporterne ved at vi brukte bylinebilder på forsiden og at vi omtalte saken som «vi», sier Hansen.

– Vi burde nok redigert bort noen av journalistenes egne beskrivelser av følelser og opplevelser, og fokusert på observasjonene av det som skjedde i retten. Da jeg så reaksjonene på Twitter tok jeg saken ned som oppslag og redigerte i saken.

Redaktøren sier at den største delen av dekningen i går handlet om de som var direkte berørt av tragediene 22. juli.

– Vi leverte en svært god dekning i går. Hovedvekten var på det som skjedde i retten og hvordan berørte opplevde dagen, sier Hansen.

VG var for øvrig tilstede med 13 medarbeidere som dekket fenglingsmøtet på alle plattformer.

I Nytt på nytt

Om saken ruller videre i medieuka er så langt et åpent spørsmål. Nytt på Nytts prosjektleder Guri Skavlan forteller at sakene de fleiper med i programmet ikke spikres hundre prosent før sendingen går i opptak på torsdag, men hun synes det ville være rart om VG-journalistenes møte med Behring Breivik ikke blir tema.

– Det er nok mange som vil snakke om dette, sier hun og slår samtidig fast at oppslaget er ikke langt unna drømmetema for en satirisk redaksjon.

– Uansett, gøy er det!

Ukens gjester i Nytt på Nytt er komiker, lege og langrennsløper Jonas Kinge Bergland og TVNorges programdirektør Eivind Landsverk.

Powered by Labrador CMS