Det kom fram da Kringkastingsrådet torsdag drøftet programserien «Overeksponert» på NRK2 hvor fire personer, deriblant Gerd-Liv Valla, Erik Schjenken og Manuela Ramin-Osmundsen forteller om hvordan det er å være sentrum i en mediestorm.
Det var særlig det første programmet, hvor tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla forteller om sin opplevelse, som ble diskutert.
– Medier må tåle granskning
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold var blant de som på bakgrunn av programmet mener mediene må tåle granskning.
– Medier som VG og NRK og medier ellers må tåle den kritikken som ble rettet mot dem i programmet, sa han, og la senere til:
– Vi bør ha mer av denne mediekritikken. Mediene er ikke lenger en fjerde statsmakt, men en førstemakt som setter dagsorden.
Kokkvold fikk støtte av rådsmedlem og journalist Frank Rossavik.
– Det udelt positive er at NRK viser vilje til å kritisere egne og andre aktører. Det er forbanna viktig. Jeg syns ikke synd på noen: VG må tåle et skjevt program, sa Rossavik.
– Ikke viktig med samtidig imøtegåelse
Redaksjonssjef Morten Møller Warmedal i NRKs featureredaksjon svarte for NRK på møtet.
– VG ønsker større tilstedeværelse. Det er forståelig, men vi ser ikke at det er avgjørende i denne serien. Men de har altså fått komme til orde. VG har også mulighet til fortsatt å komme til orde, det så vi dagen etter programmet. Det er noe de fire personene ikke har, sa Warmedal.
Kokkvold sa at han var med på å få inn punktet om at «det er pressens plikt å sette et kritisk søkelys på hvordan mediene selv fyller sin samfunnsrolle» i Vær varsom-plakaten.
Han mener at mediene ikke har like stort krav på samtidig imøtegåelse eller tilsvar som andre.
– Jeg mener det ikke er så viktig med samtidig imøtegåelse for mediene. VG, NRK og andre medier må tåle den kritikken som blir rettet mot dem i programmet.
Samtidig kritiserte han Valla-programmet for å være kjedelig fordi han mener det utelot flere sider av Valla-saken. Han sa også at programskaperne klippet Ingunn Yssens mobbekommentar på en underlig måte, og han var kritisk til omtalen av Berit Reiss-Andersen.
– Her er det snakk om en annen part enn mediene i konflikten. Man skal ikke behandle andre som ikke representerer mediene på denne måten, sa Kokkvold.
Reagerte kraftig
Warmedal forsvarte serien med at programskaperne ikke ønsket å gå inn i sakens realiteter, men å reise en debatt om mediene i lys av Tore Tønne-saken fra nesten ti år tilbake.
– De fire vi har med har opplevd mediekritikken ganske kraftig. Vi tar den debatten nå. Skulle det ha noe mening å la dem slippe til var det viktig for oss at de slapp til på en ordentlig måte, sa Warmedal.
– Vi så det slik at vi ikke ønsket å gjenåpne sakens realiteter dersom vi skulle høre fra dem. Det er mulig det er et kontroversielt standpunkt, men vi syns det var viktig at hovedpersonene relativt uimotsagt kunne fortelle om hvordan de opplevde medietrykket.
Dette utsagnet reagerte Rossavik kraftig på.
– Warmedal sier en del pussige ting, som at det ikke var aktuelt å gjenåpne sakens fakta. Unnskyld meg, men det dere gjorde her var å bryte med de offisielle fakta i saken og hoppe over på Valla-fløyens helt ensidig, sa Rossavik og viste til boka «Vallas fall» av Torstein Tranøy.
Warmedal svarte at de hadde lest boka, men sa at han var uenig i premisset, og fastholdt at NRK tidlig satte en grense for langt inn i saken de kunne gå.
Sigurd Allerns rolle
Rollen til Sigurd Allern som ekspert, særlig i Valla-programmet, ble også gjenstand for diskusjon. Kokkvold sa at Allern er mann som er verdt å lytte til, men kritiserte samtidig hans rolle i programmet.
– Allern var gjennom denne saken talsmann og en våpendrager for Valla, og da mener jeg at han ikke kan brukes som ekspertvitne. Det blir galt. Han har opptrådt på en måte som gjør ham uegnet som ekspertkommentator, sa han, og viste til at Allern også klaget Valla-dekningen inn til PFU uten å få medhold.
Warmedal forsvarte Allerns ekspertrolle med at det ikke er gitt et svar på om han var egnet eller ikke.
– Jeg syns det ikke er noen fasit på om vi burde velge Allern. Han har engasjert seg faglig i dekningen rundt Valla. Hans klage handlet om det, og han er en av få journalistikkprofessorer i Norge. Han har også særskilt kompetanse på dette med mediedrev.
– Dessuten er han ekspert i alle fire programmene. Det ville være rart å ta ham ut av dette ene, sa Warmedal, og viste til at han også har skrevet bok om temaet.