Krever millioner etter bildebruk

Ektemannen til Dung Tran Larsen krever penger for bruk av bilder av hans savnede ektefelle.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I oktober i fjor ble det kjent at den forsvunne Dung Tran Larsens ektemann hadde krevd Bergensavisen for 4,5 millioner kroner for bruk av bilder av hustruen. Også mannens mor er med på kravet om erstatning.

Regnestykket skulle tilsi at Bergensavisen må betale rundt 50.000 kroner for hver gang bildet er brukt. BA på sin side har avvist kravet og ansvarlig redaktør Anders Nyland viser til at bildene de har brukt er gitt ut av politiet med sterkt ønske om at bildene skulle publiseres.

Larsens advokat Arild Dyngeland har tidligere sagt til Journalisten at det handler om i alt 15 forskjellige bilder av Dung Tran Larsen, og at 13 av disse er brukt uten ektemannen og morens samtykke. Han sier videre at han stusser over avisens anførsel om at de vet hva som skal ha skjedd i forsvinningssaken.

Og hva om de nå åpner denne døren som gjør at pressen kan krenke andres rettigheter fordi det tenkes at de har begått en straffbar handling? Hva annet kan man da gjøre? Det er en absurd tanke for meg at en avis skal kunne følge en slik tanke, og så krenke en persons eiendom, sier Dyngeland.

Ingen henvendelser

Meg bekjent at familien aldri tatt kontakt med oss for å få stanset bruken av bildene. Snarere fikk vi et overraskende prosesskriv fra deres advokat, sier Nyland til Journalisten.

Saken skulle vært prosedert for tingretten før jul, men ble utsatt fordi Bergensavisens advokat Thomas Rieber-Mohn på vegne av avisen har anført at ektemannen kan ha vært involvert i kvinnens forsvinning.

Også Bergens Tidende er blitt krevd for penger og skulle ha ført saken for tingretten i siste halvdel av mars.  Denne saken ble utsatt fordi avisen ønsket innsyn i et dokument, noe som førte til at Larsen og hans advokat Arild Dyngeland måtte få tid til å finne det aktuelle dokumentet.

Underlig av familien

BT har avvist kravet fra Larsen og hans mor, og mener de kunne publisere bildene uten å måtte betale for dem. Blant annet fordi noen av bildene kom fra politiet.

Heller ikke BT ble kontaktet av familien eller deres advokat med anmodning om å slutte å bruke bildene før prosesskrivet ble levert.

Vi finner det noe underlig at all den tid politiet mener det har vært, og er, viktig å publisere bildene av henne for å oppklare forsvinningen, så ønsker familien å begrense våre muligheter til det, sier nyhetsredaktør Gard Steiro.

Dagbladet til høsten

Advokat Trond Hatland i Thommessen representerer både Bergens Tidende, Dagbladet og Aftenposten i saken.

Han forteller at erstatningskravene fra Larsen og hans mor varierer fra noen hundre tusen kroner til millioner. Kravene oppfattes som ute av alle proporsjoner.

– Vi mener avisene i denne saken har oppfylt sin samfunnsoppgave ved å bistå politiet i en forsvinningssak ved å publisere bilder av en savnet person, sier Hatland.

I Aftenposten venter de nå på stevning, mens Dagbladet skal møte motparten i tingretten i slutten av august. Når BTs sak kommer opp igjen, er uvisst. Det er også usikkert når BA skal møte Larsen og hans mor i retten. Ifølge Nyland har avisens advokat purret på tingretten for å få en ny beramming.

Endre arbeidsmetoder

Redaktøren sier at de nå venter på å få saken prøvet.

– Vinner de fram vil det endre arbeidsmåtene våre. Vi kan da ikke stole på at materiale vi får fra politiet ikke kan publiseres uten videre. Ved en dom betyr det at vi må ettergå opphavsretten på en mer omfattende måte enn vi gjør i dag ved materiell vi får på pressekonferanser.

Også TV 2, VG, Nettavisen og NRK er krevd for erstatning etter å ha publisert bildene av Dung Tran Larsen.

Powered by Labrador CMS