I LØNNSKAMP: Fra venstre klubbleder Ronny Bertelsen i Bygdanytt, klubbleder Lene Bjånesøy Engh i Fanaposten, klubbleder Ketil Tjore i Strilen, nestleder Christina Gulbrandsen og klubbleder Tom Stian Karlsen i Askøyværingen. FOTO: PRIVAT
Lønnsgap i BTs aviser
Pinlig og uhørt, mener NJ om fem lokalaviser på bunn av statistikken.
– Opplaget går opp, vi tjener gode penger og alt ligger til rette for at lønna bør ligge et godt stykke høyere, sier Ronny Bertelsen, leder av redaksjonsklubben i Bygdanytt.
Bergens Tidende eier fem lokalaviser rundt Bergen: Askøyværingen, Bygdanytt, Fanaposten, Strilen og VestNytt.
De 24 registrerte journalistene er lei av å ligge på bunnen av lønnsstatistikken til NJ og Mediebedriftenes Landsforening. Tallene for 2011 (PDF) viser at de BT-eide lokalavisene befinner seg blant de ti nederste av i alt 155 mediebedrifter på statistikken. I flere av avisene er heller ikke lokalavtale på plass. Derfor mobiliserer NJ-klubbene foran de lokale forhandlingene nå i juni.
Langt etter mor
Gjennomsnittlig bransjelønn (minstelønn pluss alle tillegg) for journalistene i de fem avisene lå mellom 333.000 og 362.000 kroner i fjor. Til sammenligning tjente journalistkollegaene hos eieren BT i snitt 572.152 kroner, mens landsgjennomsnittet i bransjen var på 507.230 kroner.
Redaksjonsklubben i Askøyværingen er oppgitt over det store lønnsgapet opp til kollegene i BTs redaksjon, forteller nestleder Christina Gulbrandsen.
– Klubben mener at det er rart at BT som konsern ønsker å ha et så stort gap mellom hovedredaksjonen og lokalavisene. Vi skjønner at vi ikke kan være helt der oppe, men det blir veldig feil når vi tjener så mye mindre enn snittet i bransjen. Det er ikke gjort noe for å minske gapet.
Eget lavlønnstillegg
Årets sentrale lønnsoppgjør mellom NJ og MBL gir best uttelling for journalister med særlig lav lønn. Dette er man glad for i BTs lokalaviser. Bortimot samtlige journalister i avisene har en bransjelønn under 380.000 kroner og vil derfor få det avtalte lavlønnstillegget på 4.000 kroner.
BT er en del av Schibsted-konsernet, via Media Norge (som i disse dager integreres i den nye overbygningen Schibsted Norge). BT og Media Norge oppnådde driftsresultater på henholdsvis 145 og 619 millioner kroner i 2011.
– Det er uhørt og pinlig for Media Norge og bransjen at folk med god utdannelse tjener drøyt 300.000 kroner, sier Stein Larsen, tariffansvarlig i NJ.
Han opplyser at det lave lønnsnivået i de BT-eide lokalavisene, som alle har levert til dels pene overskudd de siste årene, var en viktig årsak til at NJ krevde et eget lavlønnstillegg i de sentrale lønnsforhandlingene tidlig i mai.
Mer om årsaken til de lave lønnsnivået i BTs lokalaviser i Journalistens papirutgave nr. 9/2012.
Forventninger
I VestNytt er det forventninger om et pent lokalt tillegg i år.
– Det er vanskelig nok å holde tritt med veksten i resten av bransjen. Det gjør kabalen enda vanskeligere at vi samtidig har et ønske om å få på plass en bedre lokalavtale, sier Karstein Sæverås, som har ledet redaksjonsklubben i ti år.
NJ-klubbleder Ketil Tjore i Strilen ser lyspunkter.
– Vi er glad for sentrale løft de siste årene, men er samtidig forsiktig med å skape for store forventninger lokalt. Nå går imidlertid Strilen bedre økonomisk enn før, så det finnes penger i systemet til å heve oss lønnsmessig.
– Er resignert
Klubbleder Lene Bjånesøy Engh sier at de ansatte i Fanaposten på et vis har resignert og blitt vant til å være lavtlønte.
– Vi kommer ikke noen vei lokalt når vi prøver å få opp lønna vår. Signaler fra ledelsen om vilje til å heve lønnsnivået er ikke blitt fulgt opp. De to siste årene har vi imidlertid fått bonus, til tross for at vi i de lokale lønnsforhandlingene møtes med argumenter om dårlig økonomi. Det oppleves som helt feil. Vi føler vi oss litt lurt, og vil heller ha pengene som fast lønn.
Bjånesøy Engh er ikke fornøyd med hjelpen fra NJ.
– Vi har henvendt oss dit flere ganger i forbindelse med lønnsforhandlinger, men kun fått noen råd over telefon. Det er for dårlig.
Tariffansvarlig Stein Larsen repliserer at NJ har lav terskel for å yte bistand til klubbene.
– Alle som ber om det får hjelp. Men det er et krav at en lokal tvist først må formaliseres, sier han.
Velvilje, men …
Journalistenes motpart lover velvilje, men tror ikke på store løft.
– Vi skal sette oss ned med de tillitsvalgte og se på den økonomiske situasjonen i den enkelte avis og utsiktene framover, sier Sveinung Tvedt.
Han er daglig leder i alle de fem BT-eide lokalavisene Askøyværingen, Bygdanytt, Fanaposten, Strilen og VestNytt.
– NJ betegner lønnsnivået i avisene du leder som pinlig?
– Først vil jeg opplyse om det er en feil i innberetningen av tall for Fanaposten. Men det utgjør ikke så mye at det løfter snittet over 380.000 kroner. Ut over det vil jeg ikke si så mye. Vi skal forhandle med NJ-, HK- og Parat-klubbene samtidig.
– Kan lokalavisjournalistene håpe på et ekstraordinært lønnstillegg i år, slik at de kommer seg oppover på statistikken?
– Det blir en del av forhandlingene. Vi og de tillitsvalgte må se på det som skjedde i de sentrale forhandlingene og ta det derfra. Det kan godt være at det kan hentes ut noe, men jeg har mer tro på en utvikling over tid enn på de store løftene.