Aften blir bilag
Rundt 150 mister jobben i Aftenposten, samtidig blir lokalavisen en seksjon i morgenavisen.
Schibsted skal spare 400 millioner kroner i sine norske regionaviser. Av de 400 millionene skal inntil 200 millioner kroner tas i Aftenposten.
Det vil gå hardt utover bemanningen. Etter det Journalisten kjenner skal 150 årsverk kuttes i Aftenposten. Det betyr fjerde ansatte i avisen.
Hver tredje
Av disse igjen skal rundt 55 årsverk tas i redaksjonen. Det kommer i tillegg til de rundt tjue personene som har takket ja til gavepensjonspakken mediekonsernet tilbød i fjor, men som ennå ikke er utløst.
I løpet av de neste to årene vil i overkant av 70 av de nå 230 journalistene i Aftenposten forsvinne ut dørene. Det er nesten hver tredje journalist.
Hvor stor andel av kuttene som vil omfatte ledelsen i landets største avis, er så langt uvisst.
Sjefredaktør Hilde Haugsgjerd avviser at Aftenposten har konkludert med hvor mange ansatte som må gå.
– Vi har ikke oppgitt noen tall. Dette skal utredes, sier Haugsgjerd.
Aften
Spekulasjonene har lenge versert rundt hva som skjer med lokalavisen Aften. I dag får de ansatte beskjed om at avisen avvikles på egen rygg, flyttes til morgenen og blir et legg i Aftenposten.
Dette skjer tre og et halvt år etter at Aften reduserte antall utgivelsesdager fra fem til tre.
Det er beregnet at Aftenposten kan spare rundt 50 millioner kroner i året på trykk og distribusjon ved å la aftenutgaven Aften gå inn som fast legg i morgenutgaven. Ledelsen håper å kunne spare inn om lag 50 stillinger ved å tilby en kombinasjon av Avtalefestet pensjon og gavepensjon til ansatte som har passert eller nærmer seg 62 år.
- Resten av de ansatte skal kompetansevurderes og plasseres inn i en ny organisasjon. Det vil medføre at noen må ta sluttpakker. Det går noen grenser og klubben vil støtte alle sine medlemmer. Alt avhenger nå av ledelsens måte å nærme seg dette på. Jeg forventer klokskap og fleksibilitet og håper vi slipper å møte Aftenposten i arbeidsretten, sier klubbleder Knut Nygaard i redaksjonsklubben.
Stenger nett
Nygaard ser konsekvenser for Aftenpostens redaksjonelle innhold. Han venter mer planlagt journalistikk, smalere og mer fokusert stoffvalg, klarere prioriteringer og mer fellesproduksjon med regionavisene.
- Men dette er ikke analysert godt nok. Og i tråd med føringene fra konsernet vil Aftenposten øke satsingen på de digitale plattformene ytterligere. Nettutgaven vil i hovedsak være lukket.
- Det er helt nødvendig at vi lykkes med en betalingsløsning på nett, sier Nygaard.