BT vurderer søndagsavisen
Kostnadskrevende produkt å gi ut.
I 1990 kom søndagsavisene i handelen i Norge for fullt etter Dagbladets sjokkåpning i august. I løpet av året var sju titler i salg. På det meste hadde Norge i 1999 elleve søndagstitler. I 1996 kom Bergens Tidendes søndagsavis. Nå, da mediehuset skal kutte inntil 150 millioner kroner på kostnadssiden, vurderes den videre eksistensen til utgaven.
– Den er alltid på bordet når Bergens Tidende vurderer kostnadene, sier sjefredaktør Trine Eilertsen til Journalisten.
Laboratoriet
Søndagsutgaven hadde ifølge Medienorge et opplag på 78.371 eksemplarer, ned hele 2.600 aviser fra året før. Eilertsen karakteriserer søndags-BT som en kostbar avis. Den er dyr å distribuere. Annonsørene er ikke all verdens begeistret siden de ikke kan ha søndagsåpne butikker. Og avissalget er heller ikke det store utenom abonnementet.
– Men det er en rasende god avis. Det er laboratorieavisen vår. Vi tester forskjellige formater på søndag. Som tabloidformatet. Det ble utprøvd på søndag først. Så det sitter langt inne å kutte den.
Hvor kostbar søndagsutgaven faktisk er, regnes det på i disse dager og Eilertsen forteller at hun sannsynligvis får tallene i begynnelsen av neste uke. For selv om trykk og distribusjon koster 40 millioner kroner, er det ikke sikkert det er like mye å spare. For noen annonsører er det i torss alt avisen. Og så er det abonnentene da. De som nettopp er gått med på en prisøkning. Det er langt fra sikkert at det er like attraktivt å betale like mye dersom en utgave forsvinner.
Heller mandag
Selv tror Eilertsen at mange redaktører ville valgt mandag blant ukens utgivelser dersom de måtte valgt bort en utgivelsesdag.
– Det er en vanskelig dag å fylle med kult innhold. Dilemmaet vårt er at vi ser at folk bruker mer tid på papiravisen i helgen enn ellers i uken. Det kan jo være at vi om noen år ikke har papiravis på ukedagene, men digitale versjoner, og bare papir i helgene. Da er det dumt å avvikle denne utgaven nå.
2009 var den store «søndagsslakten». Som følge finanskrisen og mediebedrifter med den økonomiske kniven på strupen, ble i alt fem søndagsaviser lagt ned. Drammens Tidende den største med 37.585 i opplag og Moss Avis den minste med 14.829 eksemplarer.
I skrivende stund er det fem søndagsaviser igjen i Norge. Bergens Tidende og Bergensavisen er de eneste utenfor Oslo.
Snur steiner
Klubbleder Arild Berg Karlsen i redaksjonsklubben mener det er for tidlig å si for mye om søndagsavisen. Han mener prosessen nå handler om å se helheten.
– Vi er med på å snu alle steiner som kan snus. Som magasinet vårt, tidligere deadline, hvor mange rygger avisen skal ha og søndagsavisen. Vi passer på å gi våre innspill i prosessen. Og når det skal konkluderes, vil vi også si hva vi mener.
Ikke i Oslo
Aftenpostens administrerende direktør Sondre Gravir forteller at de ikke ser på søndagsavisen konkret. Han mener søndag er en viktig lesedag.
– Vi snur alle steiner og jeg håper vi kan snu en del flere steiner før vi må se på utgivelsesdager.