Øyvind Holen.

Donald i journalistikken

Og anda laget jævla bra byline lenge før bloggen oppsto.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I flere omganger har Donald Duck jobbet som journalist. Både med og uten onkel Skrue som sjefredaktør. Den jævla bra bylinen oppstår når nevnte redaktøronkel sender Donald ut for å dekke sjøsettingen av båten «Sjøsprøyt» for Andeby Budstikke. Her er det kjendiser, gallakjoler og flust av muligheter til å få bildene avisen trenger. Men (kv)akk. Som vanlig mislykkes Donald. Det han snarere klarer, er å ta et godt bilde av seg selv. Samtidig fanger han ved et uhell en forbryter. Og hva gjør onkel Skrue? Jo da, kliner nevøen utover hele forsiden.

– Jævla bra byline, sier Øyvind Holen som er bokaktuell med «Donald-landet».

Styrt av eieren

Det var denne historien som gjorde Holen oppmerksom på at en jobb i mediene var en karrierevei.

Og Donald har forsøkt seg på karrieren i mediebransjen mange ganger. I både Andeby Budstikke, Andeby Avis og Andebystikka har Donald hatt jobb. Og med onkel Skrue som eier og redaktør, er det ikke mange valg anda har.

«Husk at jeg har kjøpt dette bladet for å gjøre det til byens beste, mest leste og mest solgte avis», forteller Holen at sjefredaktør Skrue McDuck sier til journalistene Donald og Klodrik, før han sender dem til en båtutstilling hvor han forventer at de to skal gi båten som lages på onkel Skrues verft bred omtale.

Betaler for intervjuer

Heller ikke betalingsjournalistikk er fremmed for Andeby. Heksa Magica fra Tryll tar seg jobb som journalist i ukebladet Sladder og Vev for å få intervju med Skrue. Saken får den rike anda 50.000 kroner for.

– Debatten om betalingsjournalistikk er eldre i Andeby enn i Norge. Denne Barks-historien viser også fram baksiden ved å stå fram som offentlig rikmann, siden Skrue oversvømmes av tiggere, svindlere, banditter og velgjørere som vil komme i kontakt med ham, skriver Holen.

Selv om Donald gjorde ham oppmerksom på karrieremuligheten, avviser han at Andebys hovedperson bør være en inspirasjonskilde for journalister. Han fremstår med det motsatte av god og etisk journalistisk oppførsel.

– Donald manipulerer virkeligheten for å skape gode historier, bestikker tjenestemenn, tjener aviseierens kommersielle interesser uten å mukke og har nok brutt det meste av Vær varsom-plakaten. Dessuten er han ikke fremmed for selv å ta hovedrollen i sine journalistiske saker.

Researchet Donald

Forfatteren, som selv jobber i D2, mener fetter Klodrik derimot har vist tegn til journalistisk integritet og at Ole, Dole og Doffen er mer opptatt av å gjøre grundig research og et godt håndverk.

– Min aller første journalistiske bedrift var å hjelpe faren min med en Bergens Tidende-sak om journalistikken i Andeby, da jobbet jeg som researcher.

Powered by Labrador CMS