Sjefredaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen. Foto:Kathrine Geard
Slik blir «nye» Fædrelandsvennen
Samtidig som vinduet for å søke sluttpakker åpnet fikk de ansatte beskjed om at flere må jobbe om kveldene og i helgene.
Som det ble kjent i august skal Fædrelandsvennen kutte 40 stillinger før nyttår. På et allmøte tirsdag ettermiddag ble det orientert om kuttprosessen og en ny organisasjonsmodell i avisen.
Sjefredaktør Eivind Ljøstad sier at den viktigste organisasjonsmessige endringen er at «digital først»-strategien videreføres og utvikles.
Mer turnus
– Vi er ikke lenger en seks-dagers papiravisredaksjon, men en syv-dagers nyhetsredaksjon. Det betyr jevnere bemanning gjennom døgnet. Flere må jobbe turnus og det blir færre ledere med større ansvar, sier Ljøstad.
Kvelden styrkes med to medarbeidere sammenlignet med i dag. På vaktene i helgene blir det tre personer flere enn i dag.
Færre avdelinger
I den nye organisasjonsmodellen er antallet avdelinger redusert. Økonomi- og næringslivsgruppa legges ned. Det samme skjer med avdelingen som har produsert stoffet som hittil er kalt «nært».
Igjen står de tre avdelingene magasin, kultur og nyhetsgruppa. Under sistnevnte ligger også sport, som i praksis får fortsette som egen avdeling, ifølge sjefredaktøren.
Ljøstad opptatt av å tone ned betydningen av å dele stoffområder inn i avdelinger.
– I framtiden skal vi være mer nyhetsstyrt og mindre avdelingsstyrt.
Interne stikkord under omorganiseringen har vært at lokaljournalistikken skal prioriteres, at gravende og avslørende journalistikk skal få ressurser og en tydeligere ansvarsfordeling og klarere prioriteringer. Dessuten loves det at nyhetsjournalistikken skjermes slik at det blir like mange som skal jobbe med dette i fremtiden. Journalistene skal også være mer ute og mer tilstede der folk samles.
Sluttpakkevindu
Samtidig som organisasjonsmodellen ble presentert, åpnes vinduet for at ansatte kan søke om frivillige sluttpakker. Målet i Fædrelandsvennen er å kutte 40 stillinger, inkludert gavepensjonsordninger. Før bemanningsreduksjonen har avisen 186 årsverk.
– Jeg håper vi skal nå det tallet, og det er det vi jobber med.
– Hva skjer hvis det er færre enn 40 som søker?
– Da må vi se hvor mye som gjenstår og ha en ny diskusjon på hvordan vi løser det. Riset bak speilet er at det da kan bli styrte sluttpakker, men vi jobber for å unngå det.
Fristen for å søke sluttpakker er allerede mandag 12. november.