Slik kan Polaris-pakkene bli

Tillitsvalgte er fornøyd med at det ligger an til sluttpakker med opp mot 22 måneders lønnsutbetaling.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke ble det kjent at Polaris Media skal kutte kostnadene med opp mot 145 millioner innen 2016. Mellom 80 og 100 personer må forlate jobben. Rundt halvparten av dette kan komme i redaksjonene.

Handlingsrom

Konsernet består av Adresseavisen Gruppen, Harstad Tidende Gruppen og Polaris Media Nordvestlandet. Trykk og eiendom kommer i tillegg.

Det er ingen som overfor Journalisten vil tallfeste hvor mange som må forlate de ulike mediehusene. Etter det vi forstår er årsaken at kuttplanene så langt anses som forslag som ikke er spikret av konsernstyret. Dessuten kan fraværet av nøyaktige tall gi ledelsen et visst handlingsrom for å se hvordan annonsemarkedet utvikler seg før et vedtak fattes.

Nordvestlandet skjermes

Klubbleder Tormod Ellingsen i Adresseavisen har antydet at de må ta opp mot halvparten av kuttene. Avisgruppens inntekter utgjør så langt i år 44 prosent av mediekonsernets inntekter og 32 prosent av driftsresultatet. Det kan bety at Adresseavisen og datterselskaper må ta kutt på opp mot 50 stillinger.

Polaris Media Nordvestlandet skånes noe for kuttene. Det skal skyldes historikken med at virksomheten tidligere har vært en del av Orkla og Edda, og derfor har vært gjennom flere kutt tidligere.

– Vi har hatt en kontinuerlig kuttprosess i 20 år, og har gitt gode overskudd til eierne. Vi kan nesten ikke kutte mer nå. Nå er turen kommet til redaksjonen fordi administrasjon og annonseproduksjon allerede er tatt.

Det sier Helge Gloppen, som er klubbleder i Sunnmørsposten. Han ble dessuten nylig valgt til NJs konsernlagsleder i Polaris Media. 

Hele Nordvestlandet står for 22 prosent av Polaris’ driftsinntekter og knapt 16 prosent av driftsresultatet. Etter hva Journalisten forstår kan det ligge an til at opp mot 30 stillinger nedbemannes fra denne delen.

I nord står Harstad Tidende Gruppen for 14 prosent av konsernets driftsinntekter, og tre prosent av driftsresultatet. Det kan bety at det ligger an til kutt på opp mot 20 stillinger her.

Pakker

Forslaget på bordet er at kuttene skjer gjennom to ulike pakker som tilbys de ansatte. Dersom bedriftene velger å ta i bruk pakker, skal de følge disse:

Den første pakken er en tidligpensjonspakke. De som aksepterer får utbetalt to tredeler av lønna. I tillegg blir de kompensert for pensjonstapet som de går glipp fra 62 til 67 år.

Den andre pakken er en sluttpakkeordning som gir opp til 22 måneders lønnsutbetaling. Hvor mange måneder avhenger av alder og ansiennitet.

Fornøyd

– Vi er nokså fornøyd med pakkene. Og spesielt fornøyd med at begge ordningene ble presentert samtidig. Det kan holde med AFP, men om det blir behov for sluttvederlag vet vi hva det blir, sier Gloppen.

Han understreker at konsernet nå snur hver stein for å se om det også kan spares på andre områder enn på antall hoder. 

Pakkene er så langt kun forslag. De endelige avgangsordningene vedtas på et styremøte i Polaris i desember. Det blir dessuten opptil den enkelte bedrift å avgjøre om de vil ta i bruk sluttpakkene.

Powered by Labrador CMS