Reportasjen som har vakt kritikk ble sendt lørdag 12. januar. Skjermdump fra NRKs Nett-TV

Klager NRK inn for PFU

Den 15 år gamle jenta som ble voldtatt reagerte kraftig på Dagsrevyens reportasje.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I helgen skrev Journalisten at en reportasje NRK Dagsrevyen sendte lørdag 12. januar vekker sterke reaksjoner. Innslaget handlet om en rumensk kvinne som satt fengslet i Bergen for menneskehandel med egne barn.

Sterke reaksjoner

Det reportasjen ikke fortalte noe om, var at kvinnen også er dømt for medvirkning til voldtekt av sin egen 11 år gamle datter. Ifølge dommen fullbyrdet voldtekten et ekteskap etter romfolkets tradisjon, som kvinnen også mottok 10.000 euro i vederlag for. Jenta bor i dag på ukjent sted i Sverige.

Det var nettstedet document.no som først omtalte saken mandag 14. januar. Dag og Tid-journalist Jon Hustad skrev om saken i en kommentarartikkel på Dag og Tid sist fredag. Overfor Journalisten reagerte statsadvokat Rudolf Christoffersen også kraftig. Han sa at reportasjen fortiet sentrale faktaopplysninger i saken.

NRK innrømmet i helgen at det var feil å utelate opplysningen om at kvinnen i reportasjen også var dømt for medvirkning til voldtekt av egen datter. Men statskanalen kunne ikke begrunne hvorfor opplysningen ble utelatt. 

870.000 nordmenn så Dagsrevyen lørdag 12. januar.

Varsler PFU-klage

Nå varsler jentas bistandsadvokat, Beate Hamre, at de skal klage NRK inn for Pressens faglige utvalg (PFU)

– Vi holder på å skrive klagen. Det er ingen tvil om at vi klager inn denne saken.

Rystet

Hamre sier at jenta, som nå er 15 år, selv er kjent med NRKs reportasje. 

– Hun reagerte voldsomt. Hun er utsatt for store traumer og er sterkt preget av det. Hun bor i Sverige og ønsker ingen kontakt med sin familie, sier Hamre.

Bistandsadvokaten varsler at hun kommer til å klage NRK inn for Pressens faglige utvalg (PFU).

– Vi holder på å skrive klagen. Det er ingen tvil om at vi klager inn denne saken.

To av Hamres kolleger var bistandsadvokater for andre personer i den såkalte sigøynersaken som gikk i Bergen tingrett i fjor. Hamre sier at alle tre er like rystet over NRKs innslag.

– Alle er like rystet over hvordan hele saken var framstilt. Den var veldig spesielt vinklet.

Hamre sier NRK ikke gjorde noe forsøk på å snakke med henne før innslaget ble sendt.

– Jeg var kjent med at det ville komme en reportasje fordi journalisten var tilstede ved bevisopptak i Romania i desember.

Stiller NRK spørsmål

Også Hordaland statsadvokatembeter vil følge opp saken videre. Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen utelukker ikke en framtidig PFU-klage. Men han vil først skrive et brev til NRK der han tar opp saken.

– Det er fornuftig at vi først tilnærmer oss NRK. Vi ser at NRK i noen grad tar kritikk, om enn i ganske smale fora. Til ingen fornærmelse for Journalisten, men det når ikke veldig bredt. Jeg tror ikke debatt og beklagelse i Fagbladet på en lørdag retter opp en åtte-ti minutter lang reportasje i Dagsrevyen uken før, sier Stolt-Nielsen.

I et brev som sendes i løpet av mandagen spør kontoret hvordan NRK vil følge opp sin egen beklagelse.

– Vi lurer på hva NRK har tenkt å gjøre med det. Hvordan har de tenkt å rette opp reportasjen? Det spørsmålet vi vil stille dem.

NRK svarte ikke på Journalistens henvendelser mandag formiddag. 

Redaksjonsleder Ole Eivind Henden i Dagsrevyen sier at de så langt verken har mottatt PFU-klage eller brev fra førstestatsadvokaten.

– Vi har ikke fått noe her ennå. Det må vi ta tak i når den eventuelt kommer. Vi har heller ikke fått noe brev foreløpig, sier Henden.

Les også:NRK innrømmer domstabbe
«Som å lage sak på Treholt uten å nevne spionasjen»

Powered by Labrador CMS