Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (t.v.) og utviklingsminister Heikki Holmås tok med pressen på tur til Brasil. Slike turer er redaktør Maren Sæbø i Xmag kritisk til. Foto: Pandora Film
Redaktør: Stipendene korrumperer
Mediene etterlyser svar på forslag til ny støtteordning i utenriksjournalistikken.
– Dagens bistandsjournalistikk er for lite kritisk. Det tror jeg har sammenheng med at journalister reiser ut finansiert av institusjoner og skal fremme bistandens sak.
– Korrumperer journalistikken
Det sier Bjørn Amland i kveldens episode av «Den gode viljen», som sendes klokken 21.30 på NRK1. Amland driver selv det internasjonale bistandsbladet Development Today, som ikke tar i mot pressestipender.
Kveldens program retter et kritisk søkelys mot bistandsorganisasjoner og medier, deriblant pressestipender. Blant annet viser det at flere medier følger med utviklingsminister Heikki Holmås og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell på tur til Brasil. Der ønsket de å vise fram hva norske bistandspenger gikk til.
– Jeg reagerer på at ministeren utbetaler stipend til journalister som vil være med ham på eksotiske reiser. Det korrumperer journalistikken, sier Amland som reaksjon på denne turen i «Den gode viljen».
Det er knyttet flere dilemmaer til pressestipendene. Samtidig som de kan skape tilknytning til organisasjonen som deler ut pengene, kan resultatet bidra til høyere kunnskap om et område. Men det kan også føre til skjev kunnskap om området.
Ulik praksis
Maren Sæbø er redaktør for Verdensmagasinet Xmag. Hun deler stipendene inn i de tre gruppene å følge minister på reise, dekke bestemte områder, og mer generelle stipender. Stipendene kan være fra departementer, NORAD eller fra organisasjoner som Leger uten grenser. Hun mener penger til ministerreiser er verst, og vil selv ikke ha saker laget på slike penger i eget magasin.
– Det er forskjellig praksis blant mediene på hvilke man kan si ja til. Problemet er at dersom ikke stipendene ble utlyst hadde ikke folk reist overhodet.
Ny ordning?
Pressen har selv ønsket å gjøre stipendene mer uavhengige. Internasjonal Reporter (IR) er en organisasjon som jobber for en bedre utenriksjournalistikk. I fjor sommer sendte de et brev til utviklingsminister Heikki Holmås i samarbeid med Norsk Journalistlag (NJ), lærere i globale emner for journalister ved Høgskolen i Oslo og Akershus og RORG-samarbeidet. Sistnevnte er et samarbeidsorgan for frivillige organisajoner.
I brevet foreslås det å etablere en ordning der støtte deles ut av Pressens stipendkomite (STIP) med et eget fagråd etablert i samarbeid med avsenderne av brevet.
– Vi mener det vil sikre bedre troverdighet for ordningen, og mer uavhengighet fra politiske myndigheter, sier IR-leder Stian Eisenträger om forslaget. De har fortsatt ikke har mottatt svar fra statsråden.
Han sier det ideelle ville vært at mediene selv betaler turer til utlandet. Men det erkjenner han ikke vil skje i en periode med stadige kutt i redaksjonene.
– Det er ofte dyre poster som utenriksjournalistikken som får lide. Da er det nødvendig å støtte opp på andre måter, og en god løsning er å få det inn under pressens stipendkomite.