Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Scroll ned for å se reportasjen
Annonse
To ganger på én uke, ja faktisk to påfølgende dager, ble NRK tvunget til å beklage reportasjer der sentrale opplysninger er underslått eller personer som angripes ikke får komme til orde.
Den første beklagelsen gjaldt som kjent reportasjen på Dagsrevyen 12. januar om en romkvinne som i fjor ble dømt til tre og et halvt års fengsel for menneskehandel, medvirkning til voldtekt av sin mindreårige datter og flere andre forhold.
Den andre beklagelsen gjaldt et langt innslag i radioprogrammet Ekko 9. januar. Der ble ambulansefolkenes oppførsel da Ali Farah ble slått ned i Sofienbergparken presentert på nytt med utgangspunkt i en bok om folk som er vitne til dramatiske hendelser. Boka ble lite berørt i innslaget, men øyenvitners opplevelse av hendelsene i parken fikk bred plass. Ambulansesjåfør Erik Schjenken fikk ikke anledning til å svare på framstillingen deres. I stedet brukte Ekko klipp fra et intervju han ga til programserien Overeksponert i 2011.
Det er bra beklagelsene kommer, selv om det satt svært langt inne å få NRKs ledelse til å gjøre opp for den voldsomme slagsiden i Dagsrevyens reportasje. Deres første svar bar preg av agendaen bak innslaget, som skulle vise at det norske rettssystemet straffer sigøynere for deres tradisjonelle handelsvirksomhet.
Tilbaketoget for Ekkos reportasje kom etter det Journalisten kjenner til i stand etter møter mellom redaksjonen og Schjenken.
Etter de offentlige ydmykelsene, har NRK valgt å slette reportasjene fra nettet. I Dagsrevyens tilfelle gjelder det både det åtte minutter lange videoinnslaget og nettartikkelen som ble publisert parallelt. Ekkos innslag om Sofienbergparken ble ikke nettpublisert på NRK.no. Det skyldes striden om opphavsrett til musikkinnslag, som nettopp er løst, men der løsningen ikke får virkning før mars.
Reportasjen var imidlertid lagt ut på Ekkos podkast hos Itunes. Der ble den slettet 17. januar, opplyser programredaktør Lars Kristiansen i NRKs avdeling for dokumentar og samfunn. Han begrunner det med hensynet til Erik Schjenken. Selv om slettingen vanskeliggjør offentlig debatt om innslaget, er det en begrunnelse jeg forstår.
Slettingen av Dagsrevyens reportasje om romkvinnen er langt mer problematisk. NRK har ikke gitt noen detaljert begrunnelse for avgjørelsen. Vi spurte fredag fungerende nyhetsredaktør Solveig Tvedt om en nærmere begrunnelse for å fjerne video og nettsak.
– Reportasjen ga et skjevt bilde og en feilaktig framstilling. Derfor var det riktig å ta den bort, sier Tvedt, som også opplyste at NRK er i kontakt med statsadvokaten og den voldtatte jentas bistandsadvokat. Hun kunne ikke bekrefte at hensynet til de dels navngitte ofrene var en vesentlig del av grunnen. Tvedt ville ellers ikke gi ytterligere kommentarer til hvorfor NRK valgte å sende reportasjen til tross for at redaksjonen hadde lest dommen fra Bergen tingrett.
Hensynet til ofrene for menneskehandel som delvis identifiseres i innslaget, kunne langt på vei ivaretas ved å sladde undertekst og video og pipe ut lyd der ofre omtales eller vises.
Journalistens reporter Glenn Slydal Johansen spurte torsdag kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas om en nærmere begrunnelse for slettingen:
– I dette tilfellet syns jeg det er riktig å fjerne innslaget fordi hovedinnvendingen mot saken er at mange vesentlige momenter er utelatt. Det gikk på helheten. Men det kan være annerledes i andre saker. Vi er veldig forsiktige med å slette. Det må være en konkret vurdering fra sak til sak. Den lista må ligge veldig høyt, men her mener jeg det var riktig å fjerne den, sier Bjerkaas.
Problemet med denne forklaringen er at den ikke veier ulempene. Når publikum ikke lenger kan se reportasjen, blir det mye vanskeligere å gjøre seg opp sin egen oppfatning av hvor skjev den var. For å gjøre det, må man vurdere reportasjens ordbruk og effekter opp mot det vi etter hvert har fått vite er sannheten om romkvinnens historie og lovbrudd. Og sammenholde utelatelsene, altså det NRK ikke fortalte, med det andre har gitt innsikt i. Reportasjen er også interessant som eksempel på en sjanger.
Denne mediekritikken er ubehagelig for dem den rammer. Men det er kostnaden ved åpenhet og gjennomsiktighet. Beslutninger skal kunne etterprøves, ikke minst de som tas i landets største mediebedrift. Når det hindres, er det grunn til å spørre om hensynet til eget omdømme her ikke har veid tyngre enn hensynet til de omtalte.
Det hører med til historien at NRKs sletting av Dagsrevy-innslaget ikke var helt effektiv. Et søk i Google på den dømtes uttalelser ga fortsatt tilgang til videoen i usladdet og komplett form til fredag ettermiddag, tre dager etter at man trodde den var borte.
Det var åpenbart både uønsket og ugunstig. NRK behersker tilsynelatende ikke teknologien godt nok. Jeg antar de har tatt kritikken for identifisering av ofrene alvorlig, men ikke alvorlig nok til å dobbeltsjekke at innslaget ikke lenger var mulig å finne.
For at debatten om NRKs redaksjonelle valg skal være så åpen som mulig, velger Journalisten å sitere hele NRK-reportasjen i sladdet versjon. Vi har lagt en plakat gjennom hele innslaget for at eventuell republisering skal følges av informasjon om innslaget. Personer som var ofre for kriminelle handlinger, er sladdet og lyden blokkert der de nevnes. Det samme gjelder en mindreårig. Du kan se videoen her.