DAB-radio kan bli overflødig, mener lokalradioforbundet. Foto: Birgit Dannenberg
Radiotaushet i distriktene
Null interesse for utbygging og frekvenser i 20 av 37 regioner for digital lokalradio.
Norsk Lokalradioforbund mener DAB-teknologien i realiteten er overflødig, i forhold til lokalradiostasjonene.
– De fleste lytter i dag til lokalradio via internett og applikasjoner til håndholdte enheter, sier daglig leder i forbundet, Erik Fagernæs.
Post- og teletilsynet og Medietilsynet har utstedt utbyggingskonsesjoner og frekvenstillatelser for lokalradio i ni av de 37 regionene. Det kun var én interessent i hver av de aktuelle regionene.
Auksjon i åtte regioner
I åtte av lokalradioregionene er det flere enn én interessent, og det åpnes derfor for en auksjonsrunde som blir avholdt 7. mars.
I visse regioner ble det ikke registrert interesse innen utløpet av fristen. I andre regioner hvor det kun var én søker, ble det direktetildelt frekvenstillatelser og anleggskonsesjoner for regionen. Noen av disse ble senere tilbakelevert. Medietilsynet og Post- og teletilsynet har nå besluttet at konsesjoner og tillatelser i de 20 ledige regionene skal direktetildeles kvalifiserte aktører som melder sin interesse først. Fristen for dette er 30. juni i år.
Her kan du se hvordan interessen for digitalradio fordeler seg mellom de 37 regionene.
Ikke sendekonsesjoner
Tildelingene og auksjonen dreier seg om anleggskonsesjoner og frekvenstillatelser, ikke om konsesjoner som forplikter utbyggerne til å sende.
– Auksjon betyr at man driver opp prisen. De som kjøper nettene skrur altså sin egen pris i været. Det er som å bite seg selv i ryggen, sier Fagernæs.
Ifølge Fagernæs skyldes den beskjedne interessen om utbygging og frekvenstillatelser for digital lokalradio at driftgrunnlaget er uavklart.
– Per i dag ser utbyggingen ut til å bli veldig kostbar for små stasjoner utenfor de store byene. Hvis man skal være alene om å drifte nettet i en av de 37 områdene, så medfører det kostnader som vi ikke helt har oversikt over. Vi har aldri fått noen pris. Men så er det også slik at lokalradioene rundt om i Norge skal bli værende igjen på dagens FM-bånd, så dette er ikke dramatisk.
Slutt i 2017
Regjeringen ønsker å stenge det gamle FM-båndet i 2017 for rikskringkasterne og erstatte det med digitale DAB+ (Digital Audio Broadcasting). Kriteriene er beskrevet i stortingsmeldingen «Digitalisering av radiomediet». Den viktigste betingelsen for å slukke FM-nettet fra 2017 er at minst halvparten av radiolytterne her i landet må være innom en digital radioplattform daglig innen 1. januar 2015.
Men det heter også at mindre lokalradioer får muligheten til å fortsette å sende på FM-nettet etter 2017, dersom de skulle ønske det.
– De riksdekkende radiokanalene må helt over på DAB i 2017, om alle kriterier er oppfylt. FM-båndet stenges i de store byene, der det er mange til å dele på kostnadene ved utbyggingen av DAB-nettet. Dette er ikke noe som lytterne har etterspurt. Det er NRK og P4 som trykker på for å spare penger, for det er jo betydelig billigere med et digitalt sendenett.
– Trenger ikke DAB
Fagernæs reiser spørsmålet om det i det hele tatt er behov for digitale sendenett for lokalradioer, som i dag også er på lufta via internett og applikasjoner for mobiltelefoner og nettbrett.
– Alle våre medlemmer er digitale allerede. Jeg har til og med nett i bilen min og trenger ingen DAB-radio der.
– Så de regulerte, digitale sendenettene er i ferd med å bli en overflødig teknologi?
– Ja, egentlig er de det. Teknologien er i og for seg grei, men vi har ikke noe bruk for den lenger når vi ser hvor stor andel av folket som hører på radio via nett og apper. Det blir flere lyttere via DAB-mottakere, men radiotilbudet vil bli å finne på et utall plattformer som kan gjøre et innkjøp av en ny mottaker mindre lønnsomt enn først antatt.