Dagbladet kan få 40 millioner kroner i årlig pressestøtte. Men motstanden er stor. Foto: Birgit Dannenberg
Disse skal vitne i Schjenken-saken
Dagbladet har kalt inn Bernt Olufsen og Mads Gilbert blant sine vitner.
Over åtte dager skal Dagbladet hevde sin uskyld, mens ambulansesjåfør Erik Schjenken skal kreve opprettholdelse av dommen fra Oslo tingrett hvor han ble tilkjent oppreisning for én million kroner.
Dagbladet valgte å anke dommen fra våren 2011 til lagmannsretten og har kalt inn en lang rekke vitner i saken for å prosedere på at Schjenken ikke har krav på oppreisning.
Les også:
Viktig anke
Et anslag mot karakterdrap
Ikke erstatningskrav
– Avisen videreformidlet uttalelser fra øyevitner, regjeringsmedlemmer, andre politikere, advokater, offentlige myndigheter og andre, og bygget på et omfattende faktisk grunnlag med en lang rekke åpne, troverdige kilder. Avisen arbeidet for å få fram alle sider av saken og gjorde en rekke forsøk på å få Ullevål sykehus, ambulansemennene og etter hvert deres advokater i tale. Ambulansemennene hadde ikke taushetsplikt. Uansett er ikke taushetsplikt til hinder for publisering, skriver Dagbladets forsvarer Frode Elgesem i sitt sluttinnlegg.
I innlegget viser det til at saken handler om institusjonell rasisme og en alvorlig hendelse i en offentlig park.
Dagbladet skriver videre at deres kilder og det de har sagt ikke er bestrebet. Avisen vil bygge særlig på ambulansetjenestemennenes egen journal, lydlogg og forklaring, klipp fra TV, politiforklaringer, uttalelser til pressen, den samlede mediedekningen, Ullevåls rapport til Fylkeslegen, sistnevntes vurdering. Diskriminerings- og likestillingsombudets vedtak, og vedtak fra Helsedirektoratet og Helsepersonellnemnda.
Mange fra Dagbladet
På vitnelisten har Dagbladet kalt inn frilansjournalist Caroline Drefvelin som filmet hendelsen. Tidligere sjefredaktør Bernt Olufsen fra VG. Dagblad-journalist Veslemøy Lode. Det samme med Dagblad-journalistene Ida Giske og Ragnhild Fretland som var blant journalistene som dekket saken. Trude Ringheim og Marie Simonsen er andre fra Dagblad-redaksjonen som er kalt inn som vitner. Kalt inn er også tidligere sjefredaktør Lars Helle.
Blant andre vitner er fylkeslege Petter Schou, lege Mads Gilbert, generalsekretær Nils Øy i Norsk Redaktørforening og generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.
John Arne Markussen vil møte som partsrepresentant for Dagbladet, mens John Olav Egeland vil ved enkelte dager være hans stedfortredende.
Dagbladet dømte
Schjenken gjennom sin advokat Carl Bore skriver i sluttinnlegget at retten må opprettholde krenkelsesdommen fra Oslo tingrett samt dommen om oppreisning etter rettens skjønn.
– De påtalte beskyldningen mot Schjenken fremkom i Dagbladet som klare konklusjoner fra avisen selv – dette er ikke videreformidling av synspunkter fra andre. Avisen felte i praksis en alvorlig dom over Schjenken på helt sviktende premisser, skriver Bore i sluttinnlegget. Han viser til at det Schjenken ikke er en rasist og at han ikke behandlet pasienten slik avisen i spaltene slo fast at han gjorde.
For Schjenken møter psykiater Øyvind Ekeberg, seksjonsoverlege i akuttmedisin Anne Cathrine Braarud, medisinprofessor Knut Wester i Bergen og nevrokirurg Sissel Reinlie.
Medieviter og tidligere Dagblad-journalist Hanna Nordberg har i en masterstudie kommet fram til at Dagbladet ikke var alene blant norske medier med å publisere rasismeanklager mot ambulansemennene, men at avisen publiserte langt flere artikler med en slik tone.
Journalisten vil følge rettssaken.