Hans Petter Aass (t.v.) og Rolf J. Widerøe er blitt registrert av Etterretningsbataljonen. Foto: Birgit Dannenberg
– Sterkt og uforståelig
De kartlagte journalistene er spent på hvilke konsekvenser saken vil få.
De erfarne reporterne Hans Petter Aas og Rolf J. Widerøe var tidligere kolleger i VG. Nå jobber Aass for Stavanger Aftenblad, men kom til Oslo torsdag i anledning nyheten om at begge er blitt ulovlig kartlagt av den noe mystiske Etterretningsbataljonen i Indre Troms. Vi treffer Aas og Widerøe i VG-bygget for å høre mer om deres opplevelser med denne delen av Forsvaret.
Leverte klage
Widerøe forteller at han og Aas mottok informasjon om at det hadde foregått en kartlegging.
– Vi kan ikke gå i detalj om hvordan vi fikk denne informasjonen. Men på bakgrunn av det vi fikk vite gikk vi til EOS-utvalget og framførte en klage i september i fjor, sier Aass.
EOS-utvalget er Stortingets overvåkningsorgan for de hemmelige tjenesten.
– Hvilken tilbakemelding fikk dere der?
– Vi fikk beskjed om at klagen skulle behandles, uten at vi fikk noen antydning om hvor lang tid det ville ta. Vi ante ikke hvor langt dette var kommet før vi i går fikk et brev fra EOS-utvalget om at de hadde gjennomført en uanmeldt inspeksjon. Den hadde avdekket at vi var kartlagt med en del opplysninger i en mappe hos Etterretningsbataljonen, sier Widerøe.
- Svært uheldig
I brevet slår EOS-utvalget fast at “det er svært uheldig om man på bakgrunn av sin journalistiske virksomhet behandles i systemene til de hemmelige tjenestene uten at det er tilstrekkelig grunnlag for det”.
– Har dere vært i forbindelse med denne bataljonen på noe tidspunkt?
– Nei. Vi vet ikke nøyaktig hvorfor de har blitt interessert. Men det kan jo hende at dette har å gjøre med at vi har skrevet en bok og flere artikler om de hemmelige tjenestene, sier Aas.
– Vi ble jo litt oppgitt, for å si det litt forsiktig, over å oppleve å bli registrert ulovlig på bakgrunn av vanlig, kritisk journalistikk. Det synes vi er ganske sterkt. Det er egentlig uforståelig, supplerer Widerøe.
Vil ha svar
De to journalistene venter svar på hva som var hensikten med Etterretningsbataljonens kartlegging, hva bataljonen egentlig ville oppnå.
– Det jo en stor fordel at opplysningene om oss nå er slettet. Men vi er opptatt av hvilke konsekvenser dette vil få, poengterer Aass.
– Hvem ser dere for dere kan bli stilt til ansvar?
– Det er naturlig å se på hvem som er leder for Etterretningsbataljonen.
Ikke overvåket
Journalistene understreker at de ikke har grunn til å tro at de er blitt avlyttet, spanet på eller på annen måte overvåket. Det er snakk om at de er blitt registrert i en mappe med navn, bilder og skriftlige produkter fra deres hånd.
– Men det som er skjedd er likevel svært alvorlig. Vi har problemer med å se noe annet vestlig land der tilsvarende kan skje. Da ville i tilfelle konsekvensene blitt store, sier Widerøe.