GRANSKET: Monaco er sammen med Bahamas, Kypros, Liechenstein, Luxembourg, Panama, San Marino og Seychellene nasjoner det er bred enighet om at kan kalles skatteparadiser. Foto: davharuk/Flickr.com

Gikk løs på skatteparadisene

Journalister i 46 land har samarbeidet om tidenes graveprosjekt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) lanserte onsdag det foreløpige resultatet av et flerårig journalistisk prosjekt, «Hemmelighold til salgs». Dette er trolig det mest omfattende journalistiske samarbeidet som er gjennomført i verden.

86 undersøkende journalister fra 46 land har under ledelse av ICIJ jobbet for å avsløre en skjult og blomstrende verden av svindel, skatteunndragelser og politisk korrupsjon. Prosjektet er gjennomført ved hjelp av både tradisjonelle metoder og undersøkelse av 2,5 millioner hemmelige datafiler.

Hvem eier hva?

Det konkrete målet har vært å avsløre eierne av anonyme selskaper i skatteparadisene.

ICIJ drives av den liberale nonprofit-baserte presseorganisasjonen Center for Public Integrity i USA. Ifølge rapporten har det omfattende skatteparadisprosjektet gitt tilgang til hemmelige opplysninger om 120.000 internasjonale selskaper og stiftelser, samt nesten 130.000 personer. Avsløringene omfatter skjulte disposisjoner blant politikere, svindlere og rike enkeltpersoner i mer enn 170 land.

Avsløringer

«Hemmelighold til salgs» er det største undersøkende journalistikkprosjektet i ICIJs 15-årige historie. De 2,5 millioner datafilene identifiserer enkeltpersoner bak hemmelige selskaper og private stiftelser som holder til på British Virgin Islands, Cook Islands, Singapore og andre skatteparadiser.

ICIJ trekker blant annet fram disse funnene:

* Offentlige tjenestemenn og deres familier og samarbeidspartnere i Aserbajdsjan, Russland, Canada, Pakistan, Filippinene, Thailand, Mongolia og andre land har tatt i bruk hemmelige selskaper og bankkontoer.

* Superrike personer benytter komplekse, flernasjonale eierkonstruksjoner for egne boliger, yachter, kunst og andre eiendeler for å oppnå skattefordeler og en anonymitet som ikke er tilgjengelig for vanlige folk.

* Mange av verdens største banker - inkludert UBS, Clariden og Deutsche Bank - har arbeidet aggressivt for å sikre kunder hemmelige selskaper i skatteparadiser.

* En godt betalt industri av regnskapsførere, mellommenn og andre operatører har hjulpet investorer og sjefer til å skjule sin identitet og sine næringsinteresser. Dekkoperasjonene omfatter mange tilfeller av hvitvasking og annen uredelighet.

Stort materiale

Det undersøkte datamaterialet på mer enn 260 gigabyte omfatter selskapsinformasjon, e-poster, regnskapsbøker og andre poster som viser kontante pengeoverføringer. Materialet antas å være en av de største samlingene av lekkede data som er samlet og analysert av journalister.

ICIJ samarbeidet med journalister i en rekke anerkjente redaksjoner for å analysere dokumentene og datafilene: The Guardian og BBC i Storbritannia, Le Monde i Frankrike, Süddeutsche Zeitung og Norddeutscher Rundfunk i Tyskland, The Washington Post, Canadian Broadcasting Corporation (CBC) og 31 andre mediepartnere rundt verden.

Grundig faktasjekk

Journalistene og redaktørene i prosjektet gjennomførte en grundig faktasjekk av dataene og sammenholdt dem med annen informasjon som rettsbøker, offentlige rapporter og finansielle databaser. Hundrevis av eksperter, embetsmenn, advokater og andre kilder rundt om i verden er intervjuet.

Powered by Labrador CMS