DIGITALT FELTTOG: Håvard Bartnes (t.v.), Lars Lilleby Macedo og Erling Koldaas har lagt ned omfattende arbeid for å kunne presentere felttoget i Nord-Trøndelag på en helt ny måte. Foto: Maris Langfjord/Trønder-Avisa.
Digitalt felttog dag for dag
Trønder-Avisas lesere kan følge kamphandlingene i Nord-Trøndelag i 1940 fortløpende på nettet.
2013 er ikke noe rundt år for å markere den tyske invasjonen i Norge, og det er tilfeldig at Trønder-Avisa i Steinkjer presenterer den lokale krigshistorien i multimedial form akkurat i år. Redaksjonen lover nytt og ukjent materiale om det som skjedde for 73 år siden.
Se felttoget i Nord-Trøndelag her.
– Nytt og spennende
– Vi hadde veldig lyst til å gjøre en ny og spennende vri. Et av målene er selvsagt å få flere til å bruke den digitale utgaven vår, sier deskmedarbeider Lars Lilleby Macedo til Journalisten.
Han har laget det omfattende redaksjonelle tilbudet sammen med kollegene Erling Koldaas og Håvard Bartnes. Lilleby Macedo har spesialkompetanse innen presentasjon, Koldaas er svært historieinteressert mens Bartnes har bidratt med programmering.
– Har dere hatt noen inspirasjonskilder? Har dere sett andre medier som har laget noe liknende?
– Nei, vi tror at vi er først ute med en slik presentasjon, sier Lilleby Macedo, som forteller at det mest utfordrende har vært å visualisere hendelsene i form av et dynamisk digitalkart.
Hendelser dag for dag
Brukerne kan følge bevegelsene til norske, engelske og tyske tropper som et daglig hendelsesforløp, fra invasjonen 9. april til felttoget i Nord-Trøndelag var over 5. mai 1940.
– Vi kommer til å vise hendelsene som skjedde dag for dag, på riktig dato. Man kan bla tidsmessig tilbake i kartet, men ikke framover. Vi bringer på banen en hel del nye elementer, blant annet lydopptak med nordmenn og tyskere. Dessuten fletter vi inn rapportene til den svenske reporteren Paul Melander fra Bildtidningen SE. Han var den eneste journalisten som befant seg inne i Steinkjer mellom bombetoktene som la byen i grus.
Engasjert på nett
Trønder-Avisas sjefredaktør Arve Løberg beskriver prosjektet som spennende og nyskapende, med både bilder, tekst, video og interaktive kart.
– Dette er en ny måte å fortelle krigshistorien på. Dessuten er det viktig for avisa å leve opp til slagordet om å være levende engasjert også på nett, sier Løberg.
Mye ny informasjon
Det multimediale prosjektet er ikke bare en ny måte å presentere kjent stoff på. Teamet bak har også gravd fram ny informasjon, nye kilder og tidligere upubliserte bilder.
Trønder-Avisa har blant annet fått tak i dagboka til en tysk soldat som var med på felttoget. Denne har avisa fått oversatt til norsk, og dagboka vil nå for første gang presenteres for offentligheten.