Foto: CLAUDIO MARIOTTO from NEW YORK CITY, USA/Wikimedia

Beyoncé nekter redaksjonene egne fotografer

Må ta til takke med hennes bilder når hun spiller på Fornebu.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene er det blitt kjent at superstjernen Beyoncé nekter mediene å ta bilder av henne under konsertene på verdensturneen. Ifølge MediaGuardian skyldes dette lite flatterende bilder publisert av henne etter opptredenen på Super Bowl.

Ingen akkrediteringer

Det betyr at dersom for eksempel VG eller Dagbladet skal ha bilder av superstjernens opptreden på Fornebu i slutten av måneden, må de registrere seg i en bildebase hvor de kan laste ned bilder artistens offisielle fotografer har tatt.

I Facebookgruppen Music Photographers er retningslinjer for turneen lastet opp.

«There are no photo credentials for this show. Local news outlets, including print and online will be given a link to download photos from every show. They will need to register to access the photos» heter det.

– Det er artisten selv som har mest å tape på et fotoforbud, sier redaksjonssjef Mats Schagerström i Scanpix Sverige til svenske Journalisten.

Intet nytt under solen

Dagbladets mangeårige musikkjournalist Sven Ove Bakke sier at dette er ikke et nytt fenomen og viser til at Bob Dylan gjør det på samme måte, og det har ikke hindret journalistene fra å dekke hans konserter.

– Det er en ærlig sak at artistene ikke ønsker fotografer foran scenen, men det blir absurd siden for eksempel en konsert i Oslo Spektrum ofte har 9.000 fotografer til stede, sier Bakke.

Han klarer ikke å la seg hisse opp over fotoforbudet. Uansett får Dagbladet, og andre redaksjoner, til syvende og sist tak i bilder. Det er alltid noen man kjenner, eller fans av artisten, som tar bilder og sender inn til redaksjonen. Eller så er musikkanmelderen strategisk plassert med en smarttelefon av nyere dato.

– Det ville vært en fordel med en proff pressefotograf for å få tatt best mulig bilder. Men jeg kan ikke se noen grunn til å boikotte konserten. Man kan selvfølgelig sukke oppgitt, stønne og synes det er tullete at de holder på sånn.

Boikottet tidligere

Boikott skjer først når artistene pålegger redaksjonene kontrakter som forteller hvordan bildene skal tas (utover blitsnekt og antall låter), hvilke bilder som skal brukes og at rettighetene skal overdras til artisten etterpå.

Så sent som sommeren 2011 boikottet mediene Janet Jackson på grunn av det de mente var urimelige krav. Kontrakter som legger klare føringer for fotografene og redaksjonene blir stadig vanligere.

Les også Boikotter Janet Jackson

Les også Fotokontrakter splitter redaksjoner

Mediene hadde ingen problemer med å få fotografere under Justin Biebers konserter i forrige uke, og slik blir det nok når Bruce Springsteen står på scenen til uken.

Bakke sier at det er tydelig hvorfor situasjonen har oppstått. Etter at Beyoncé opptrådte på Superbowl forsøkte hun å få fjernet bilder hun opplevde som lite flatterende.

– Dette er brent-barn-strategi, sier Bakke.

Må vurdere hva som skjer

I VG hadde de, da denne artikkelen ble skrevet, ikke drøftet beskjeden fra Beyoncés management. Derfor hadde redaksjonen heller ikke tatt stilling til hvordan de vil forholde seg.

– Vi vil sette oss ned og diskutere dette. Men vi er overhodet ikke happy med at det er blitt så strenge regler. Det hindrer oss i gjøre en journalistisk jobb. Vi vil jobbe få å en av våre fotografer inn, og hvis ikke må vi ta stilling til om vi skal gå på konserten i det hele tatt, sier avdelingsleder Elin Limstrand i VGs Rampelys-redaksjon.

Beyoncé forsøkte seg også med fotoforbud under konserten i Vikingskipet i 2007, men måtte frafalle dette kravet etter protester, forteller Bakke i Dagbladet.

 

 

Powered by Labrador CMS