Mobilsurfing kan det bli slutt på ved streik. Illustrasjonsfoto: Glenn Slydal Johansen
Kan ta mobilen ved streik
Men det er opptil den lokale arbeidsgiver hva de velger å gjøre.
Natt til lørdag går fristen ut for mekling i årets lønnsoppgjørmellom Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) ut. Dersom det ikke kommer til noen løsning hos Riksmekleren kan opptil 2.200 journalister være i streik fra lørdag.
På begge sider foregår det nå hektisk møtevirksomhet for å forberede både megling og mulig konflikt.
Et av spørsmålene som må avklares er hvorvidt streikeutatte journalister får lov til å beholde mobiltelefoner som arbeidsgiver bekoster.
Kan inndras
Forhandlingsleder Iselin Bauer Seeberg i Mediebedriftenes Landsforening (MBL) sier det er opptil den lokale arbeidsgiver om de vil kreve at streikende journalister leverer inn mobiltelefonen eller ikke.
– Men rettslig sett kan de det. Arbeidsforholdet opphører jo midlertidig, sier Seeberg, som legger til at akkurat dette spørsmålet har vært oppe som tema på hennes nivå.
Kommunikasjonsrådgiver Hilde Tretterud i NJ sier også at telefoner som betales og eies av bedriften står i fare for å bli inndratt.
– Det er noe klubblederne er bedt om å få avklart i forkant av lørdagen, sier Tretterud.
Hun legger til at det ulike typer avtaler, som at ansatte kan ha tatt med telefon eller telefonnummer inn i arbeidsforholdet, kompliserer spørsmålet.
Beholder trolig
Men det er ikke alle arbeidsgivere som uten videre vil kreve telefonene innlevert. En kjapp ringerunde blant noen arbeidsgiver avdekker at de har kommet kort i prosessen med å avklare hva de skal gjøre.
NTB-direktør Pål Bjerketvedt sitter tirsdag i møter hvor beredskapen for streik legges. Der avgjøres det også om nyhetsbyrået vil kreve inn mobiltelefonene fra streikende ansatte.
– Men tidligere praksis er at vi ikke gjør det, sier Bjerketvedt.
Spørsmålet avklares i løpet av tirsdagen for NTBs del.
Ikke avklart
I TV 2, som kan bli rammet med 417 streikende journalister, holdes det møter for å forberede beredskapen ved mulig streik. Kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy vil ikke kommentere på noen av forberedelsene som gjøres før streiken.
– Og så vil vi informere de ansatte først, sier Indrøy.
I Romerikes Blad har de nettopp hatt skifte av sjefredaktør. Amedias regiondirektør, Pål Eskås, sier han vil drøfte med de ansatte om hvordan spørsmålet om mobiltelefoner håndteres.
– Vi ønsker en god dialog med klubbene og ønsker fornuftige løsninger, sier Eskås, som understreker at spørsmålet ikke er drøftet ennå.
Beholdt mobil
Da NRK-journalistene streiket i 2006 måtte de levere inn PC-utstyr, men fikk beholde mobiltelefonene. Bruken i denne perioden ble senere etterfakturert journalistene.
Kan beholde simkort?
Under en konflikt mellom redaksjonsklubben og ledelsen i DN Nye Medier i 2011 fikk de ansatte beskjed om at ledelsen ville ta både telefon og nummer ved konflikt.
NJ-advokat August Ringvold sa i 2011 til Journalisten at det er et urimelig krav.
– For arbeidstaker er det i hovedsak simkortet som er av vesentlig interesse, fordi det kan byttes mellom ulike enheter. Ved å beholde simkortet kan arbeidstaker opprettholde kommunikasjon med omverdenen. Spørsmålet er da om den ansatte uavhengig av den fysiske telefonen kan kreve å få beholde simkortet, selv om selve telefonen skulle bli inndratt, sa Ringvold.
Advokaten fastholder det han sa den gang. Han mener simkortet er en del av en persons identitet.
– Dersom journalisten bringer med seg simkort inn i bedriften når han tar ansettelse hos arbeidsgiver mener jeg arbeidsgiver ikke har rett til å kreve telefon og simkort innlevert. Da må arbeidstager ha anledning til å bruke simkortet i en annen telefon, sier Ringvold.