PROTEST: Den ene av to tyske delegasjoner forlater konferansen i Den internasjonale journalistføderasjonen i protest mot stemmerot. Foto: Hege Iren Frantzen

Stemmeskandale på journalistkonferanse

To delegasjoner forlot møte i protest. Eva Stabell tapte kamp om nestlederverv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da verdenskonferansen i Den internasjonale journalistføderasjonen IFJs skulle velge president torsdag, oppsto det komplette valgkaos.

Flere stemmer enn hoder

Det var to kandidater til vervet: Jim Boumelha, som har sittet som leder siden 2007, og belgiske Philippe Leruth. Da stemmene var talt opp var det 191 stemmer mot 178, i favør av sittende Boumelha.

Problemet var bare at de 369 avgitte stemmene var fem mer enn antall stemmeberettigede delegater i salen.

I stedet for å foreta ny avstemning ble salen spurt om de ville akseptere resultatet likevel – ettersom Boumelha vant med mer enn fem stemmers overvekt. Og det gikk et flertall inn for.

Problematisk

Det syns ikke nestleder Hege Iren Frantzen i Norsk Journalistlag (NJ) er greit. Hun er en del av av den norske delegasjonen på møtet. Frantzen sier stemningen på møtet sank som en stein da stemmeresultatet ble godkjent.

– Dette handler ikke om hvorvidt resultatet ville vært likt selv om 5 stemmer trekkes fra resultatet, men at valget ikke ble gjort riktig. Vi som er en organisasjon for journalister som overvåker og dekker valg over hele verden, må ha valg i egen organisasjon som foregår på en riktig måte. Da blir det ekstra problematisk når presidenten i IFJ velges i et valg med flere stemmer enn delegatene har.

Forlot i protest

Da møtet startet opp igjen fredag, trakk en belgisk dirigent seg som følge av rotet. Og senere forlot ett av to tyske forbund, samt ett av to kanadiske forbund konferansen i protest.

Den norske delegasjonen har valgt å bli.

– Vi har diskutert ulike løsninger og kommet til at det er viktig å være her, men å gi tydelig beskjed om at vi ikke liker dette, sier Frantzen. 

Tapte nestlederkamp

NJ-leder Thomas Spence har vært på talerstolen og gitt utrrykk for at det nå er viktig at alle syn representeres i IFJs ledelse. 

Norske Eva Stabell var kandidat til ett av tre nestlederverv i organisasjonen. Men Frantzen meldte fredag ettermiddag at Stabell tapte kampen om vervet.

– Eva har markert tydelig ved flere anledninge at hun er uenig med Jim Boumelha i flere saker og hun har vært kritisk til at IFJ har hindret innsyn i regnskapene. Vi er skuffet over at hun ikke ble valgt, skriver Frantzen på Facebook

– Skandale

Også det danske journalistforbundet er tilstede på konferansen. Leder Mogens Blicher Bjerregård er ikke i tvil når han karakteriserer det som har skjedd:

– Det er en skandale, sier Bjerregård.

Han er skuffet over at Boumelha ikke selv tok initiativet til å gjenta avstemningen. 

Gammelt bråk

Årets stemmerot er ikke første gang det er bråk rundt IFJ. For to år siden pågikk en intens dragkamp om hva organisasjonen skulle være. En pluralistisk solidaritetsorganisasjonen uten sterke politiske meninger eller skarpere kanter og globalt engasjement.

– Fra NJs side understreker vi behovet for et IFJ som evner å konsentrere seg om pressefrihet, sikkerhet, etikk og kvalitet. Det innebærer politisk nøytralitet, slik vi også har tradisjon for i de nordiske journalistforbundene, sa daværende NJ-leder Elin Floberghagen til Journalisten i begynnelsen av 2011.

Under NJs landsmøte i mai samme året ble det diskutert en mulig utmelding av IFJ. Dette har altså ikke skjedd. 

Medlemsdiskusjon

Den debatten kan bli fornyet nå. Hege Iren Frantzen sier temaet vil diskuteres på nytt etter det som er skjedd.

– Vi må hele tiden diskutere om dette er en organisasjon vi skal være en del av. Den europeiske journalistføderasjonen EFJ er en selvstendig organisasjon, så det er en mulighet for å satse på den, sier Frantzen.

I Danmark er utmelding ikke noe tema nå.

– IFJ er for viktig til å forlate. Men vi vil følge den opp saken blant de europeiske landene, sier Bjerregård, nyvalgt leder av EFJ.

Verken han eller Frantzen vil si at det er snakk om korrupsjon i IFJ.

– Jeg kan ikke si noe om det. Det som er klart er at i de nordiske organisasjonene er vi nødt til å snakke om hvordan vårt arbeid skal være overfor IFJ.

IFJ-medlemskapet koster NJ-medlemmene rundt 360.000 kroner i året.

Powered by Labrador CMS