Arne Treholt Foto: Kathrine Geard
Lik tilgang til Treholt-opptak
NRK deler materialet så fort det er digitalisert.
Litt over sju år etter at NRK for første gang begjærte å få opptakene fra Treholt-saken utlevert ankom de Marienlyst fredag. Siden den første begjæringen ble levert inn i begynnelsen av juni 2006, har flere medier og presseorganisasjoner blitt med på kampen om å få opptakene utlevert.
Mediene som har kjempet mot Riksadvokaten for å få utlevert opptakene består av NRK, Norsk Redaktørforening, Norsk Presseforbund, Aftenposten, Dagbladet, VG, Dagsavisen, TV 2, Nettavisen, P4, Fædrelandsvennen, Bergens Tidende, Vårt Land, Bladet Nordlys, Stavanger Aftenblad, Morgenbladet, Klassekampen og Utrop.
I løpet av neste uke begynner digitalisering og katalogisering av opptakene som enn så lenge ligger i et brannsikkert rom i NRKs dokumentarkiv.
– Vi har ventet i sju år på dette, sånn sett gjør en uke fra eller til ingen stor forskjell. Det viktige er at vi gjør dette riktig og på en forsvarlig måte. Og så må vi få lagt en plan slik at de andre mediene får tilgang på like vilkår, forteller nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk til Journalisten.
Han forteller at enkeltjournalister i NRK ikke får tilgang til opptakene på en slik måte at de kan begynne arbeidet tidligere enn andre redaksjoner.
Kalbakk forklarer at det ikke er sikkert at alt av data kommer til redaksjonene med en gang, men at det kanskje kan bli delt opp i etapper.
Det ser ikke påtroppende generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening bort fra at kan være en løsning. Redaktørforeningen har hatt koordinasjonen på kampen for utlevering. Jensen understreker at selv om pressemeldingen om utleveringen kom for en måned siden, er det likevel såpass ferskt at det praktiske ennå ikke er løst.
– Vi må ta hensyn til at det er store datamengder, men jeg tror alle ønsker å få gjort dette så fort som det praktisk lar seg gjøre.
Hva med dem som ikke var med i gruppen som har kjempet for utleveringen? Som frilansere, studenter eller mindre redaksjoner. Vil opptakene også gjøres tilgjengelig for dem?
– Det kan jo ikke være slik at når PST og påtalemyndigheten gir de ovennevnte redaksjonene tilgang til opptakene, så skulle ikke andre få det – det ville vært meningsløst. Og antakelig er det også lovstridig. Det er et rent praktisk spørsmål fordi det er store datamengder, men vi bør finne en løsning også på dette.
Opptakene som ble oversendt NRK består av i alt 92 kassetter fordelt på tre kofferter. Dette er de ugraderte opptakene fra rettssaken mot spiondømte Arne Treholt. PST forventer opptakene returnert innen 1. oktober i år.
Men dette er langt fra alle opptakene fra rettssaken. Pressen har ennå ikke fått tilgang til opptakene som skjedde bak lukkede dører. I oversendelsesbrevet til NRK skriver fungerende PST-sjef Roger Berg at PST vil så snart som mulig begynne å vurdere graderingsspørsmålet. Dette vil også bli drøftet med de berørte departementene, Justis- og beredskap, Forsvars- og Utenriksdepartementet.
– Det materialet som eventuelt avgraderes vil da gjøres tilgjengelig for pressen.