KRASS: Programleder Oddvar Stenstrøm ledet onsdagens partilederdebatt, hvor statsminister Jens Stoltenberg fikk gjennomgå om forholdene i norsk eldreomsorg. Foto: Birgit Dannenberg

Kritikken hagler mot TV 2

– Propaganda, mener medieforsker, mens statsviter kaller kanalens framstilling av egen eldreundersøkelse tendensiøs.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lista med kritikere begynner å bli lang:

Medieforsker Frank Aarebrot kaller TV 2s eldreundersøkelse propaganda. Aftenposten-kommentatorene Per Anders Madsen og Thomas Boe Hornburg skriver at TV-kanalen hjalp opposisjonen til seier i onsdagens partilederdebatt. Fagforbundets leder Jan Davidsen kaller undersøkelsen misvisende. Fredag slenger den liberale Minerva-skribenten Jan Arild Snoen seg på og skriver at TV 2s måling gir et skjevt bilde.

Kritikken hagler altså mot TV 2, som i nyhetene onsdag fortalte at «to av tre sykehjemsansatte opplever at de eldre på sykehjem i Norge får uforsvarlig og uverdig behandling på grunn av for lite ressurser.»

Nyheten ble fulgt opp i den påfølgende partilederdebatten. Der konfronterte programleder Oddvar Stenstrøm Jens Stoltenberg med spørsmålet om den norske eldreomsorgen ved å spørre om statsministeren skammet seg.

Saken er oppdatert med kommentarer fra TV 2 (se nederst)

– Tendensiøst

Lista ovenfor kan utvides. Statsviter Ottar Hellevik er nemlig også sterkt kritisk til TV 2s framstilling av undersøkelsen. Hellevik har skrevet boka «Mål og mening», som handler om mediers mistolking av meningsmålinger. 

– Det er en tendensiøst å framstille resultatene av undersøkelsen på denne måten, sier han.

– Man velger det som gir mest smell. Det er problemet med presentasjonen av en del undersøkelser i mediene.

Motbeviser selv

Forskeren har selv lest rapporten fra TV 2s undersøkelse. Hellevik mener den dokumenterer at det er feil at to av tre mener manglende ressurser går utover en forsvarlig og verdig eldreomsorg.

Resultatene på et annet spørsmål i samme undersøkelse viser nemlig at kun hver femte pleier mener at det sykehjemmet de selv jobber på gir en uverdig behandling.

– Det interessante med undersøkelsen er hva en selv har opplevd. Det er jo et rent spørsmål om å vurdere kvalitet. De tre andre spørsmålene refererer til egen arbeidsplass, som de vet noe om.

TV 2 stilte blant annet følgende spørsmål til ansatte ved sykehjemmene:

«I hvilken grad går manglende ressurser utover en forsvarlig og verdig omsorg?»

– TV 2 har stilt et ledende spørsmål, og svaret gir seg selv. Dermed har svaret begrenset verdi, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til FriFagbevegelse.no.

Metodekritikk

Hellevik har også flere metodiske innvendinger mot TV 2s undersøkelse. Ifølge statsviteren er det ikke gitt at alle respondentene er tilstrekkelig tilfeldig utvalgt. 

– Det er ikke nødvendigvis så stor feilmargin her, ettersom nesten halvparten av 4.000 har svart. Men problemet er at det har gått opptil to trinn for å velge om noen vil være med eller ikke. I en del undersøkelser opplever du at motivasjonen for å delta har sammenheng med egne standpunkter. Jeg vet ikke om det er tilfelle her, men det er ofte slik at de misfornøyde oftere vil delta.

Hellvik kritiserer også TV 2 for ikke å ha vært åpne om dette tidligere. Det var først fredag klokka 13 at den kommersielle kanalen la ut metoderapporten på nettsidene.

Forskeren mener også de graderte svaralternativene til det første spørsmålet var kritikkverdig, mens spørsmålet om egen arbeidsplass kun hadde to svaralternativer: ja eller nei.

Kunne vært kritisk

Til tross for at statsviteren mener TV 2 ikke kunne framstilt undersøkelsen slik de gjorde, mener han den gir grunnlag for kritiske spørsmål.

– Det vil jeg absolutt si. Den viser at mange av de som jobber på sykehjem syns de ikke får gjort det de skal. Og at de som jobber der selv opplever at de hadde ønsket å ha bedre tid. Man kunne formulert et spørsmål til statsministeren om det ikke er nødvendig å øke ressursene.

– Godt spørsmål

Det lyktes ikke Journalisten å få kommentarer fra leder for TV 2s samfunnsavdeling, Tor Godal, eller nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther fredag formiddag.

Overfor Fri Fagbevegelse forsvarer imidlertid Godal det mest kritiserte spørsmålet i undersøkelsen:

– Det er et godt og relevant spørsmål, sier Godal om det graderte spørsmålet.

– Vi har snakket med så mange som mulig ved norske sykehjem. 1700 respondenter er ikke så verst.

Svarer på kritikken

Senere sier lederen for samfunnsavdelingen at TV 2 til Journalisten at han hilser den pågående debatten velkommen. Han presiserer at kanalen ikke har gjort enn hva arbeidet utgir seg for.

– Det er ingen forskningsartikkel vi har laget. Det vi har laget er det vi har sagt det er. Ingenting av det vi gjør er å underslå fakta, sier Godal.

– Dette er godt journalistisk arbeid av godt merke som vi er stolt av.

Tar debatten

Godal understreker også at underlagsmateriellet er delt med aktører som er bedt å uttale seg. Han viser til at statsministeren under onsdagens partilederdebatt viste til andre funn i undersøkelsen.

Men først fredag ble bakgrunnsmaterialet lagt ut for publikum. Det forklarer Godal slik:

– Vi laget en publiseringsplan på dette. Vi må få lov til å publisere stoffet slik at vi har eksklusivitet selv. Så legger vi ut materialet åpent for alle, og som er grunnlaget for denne debatten.

Til Helleviks kritikk av representativitet sier TV 2 at det ikke går an å sammenligne forskning og journalistikk.

– De som har svart oss jobber på norske sykehjem. For dem er det viktig å vise at det er uverdig når eldre ligger i egen avføring.

Powered by Labrador CMS