Dagbladet. Foto: Birgit Dannenberg

Frikjent for omstridt tegnestripe

Men en tok dissens.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Pressens faglige utvalg (PFU) behandlet tirsdag klagen fra Antirasistisk senter og Det Mosaiske Trossamfund på en tegnestripe i Dagbladet fra mai. Klagerne mener trykkingen strider med presseetikkens punkt om å ta hensyn til menneskers egenart og livssyn.

Utvalget var imidlertid ikke enig med klagerne. Konklusjonen ble at Dagbladet ikke brøt god presseskikk. Men Hadi Strømmen Lile, som representerer allmennheten i utvalget, tok dissens.

– Tegningen har ingenting med debatten om omskjæring å gjøre. Derfor inngår heller ikke dette i en løpende debatt, sa Lile, og fulgte senere opp:

– I dette tilfellet viser tegningen tortur av barn, og det er ganske sterkt. Jeg syns dette er mobbing av jøder som er over grensa.

Men han fikk ikke gehør fra de andre i utvalget. En annen mangeårig representant fra allmennheten, Henrik Syse, erkjente at han trolig ikke hadde trykket tegningen om han var avisredaktør. Men han ville ikke gå med på fellelse.

– Er dette en løpende debatt om religiøse skikker og praksis? Ja det er det. Det handler ikke bare om omskjæring. Jeg ser at det er mer enn det tegneren ønsker å ta det opp. Det viktigste for meg er at dette er et sjangerspørsmål. Vi har et videre rom for satiretegningen. Vi må tåle dette, sa Syse.

Alf Bjarne Johnsen og Martin Riber Sparre, som begge representerer journalistene, ga også støtte til konklusjonen om ikke å felle Dagbladet. Det samme var redaktørenes representanter, Håkon Borud og PFU-leder Hilde Haugsgjerd.

Også Hegnar Online og Gudbrandsdølen Dagningen ble frikjent i klager mot de to mediene. I første tilfelle var utvalget enig om at en annonsehenvisning var et klart brudd. Hegnar ble likevel frikjent etter en samlet vurdering fordi redaktøren trakk henvisningen så snart den ble oppdaget.

Powered by Labrador CMS