Telenors telesentral, som også ble flammenes bytte i storbrannen i Lærdal natt til søndag. (Foto: Hove Media)

Private dronefilmet Lærdal-brannen

TV 2 og VG blant mediene som kjøpte.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Privatpersoner brukte droner (førerløse minifly og -helikoptre) for å fotografere brannen i Lærdal sentrum. Det førte til at politiet innførte flyforbudssone søndag formiddag. Bilder fra opptakene ble solgt til flere riksmedier.

Bergens Tidende kommenterte mediedekningen slik:

«En stund var VGs nettside svært talende for situasjonen.
Øverst på siden sto det: «Siste: Droner hemmer brannhelikoptre.» Lenger nede fant man denne saken: «VGTV: Se brannen fra luften». Uten at VG-desken forsto det, kan VG selv ha vært opphav til sin egen nyhet.
Oversiktsbildene kunne VG bare ha fått fra drone-opptakene, som skal ha hindret helikoptertrafikk mens katastrofen utspilte seg. I så kritiske situasjoner kan altså mediene i verste fall selv bidra til at redningsarbeidet blir forkludret.»

 

Ringte politiet

VG sak om at droner hemmer brannhelikoptre, ble senere oppdatert til: Droner kunne forstyrret brannhelikoptre over Lærdal.

-Vi ringte politiet rutinemessig flere ganger i løpet av søndagen. I en samtale like før klokken 10, sa politiet klart og tydelig at droner forstyrret helikoptre i brannområdet. Det var såpass oppsiktsvekkende at vi valgte å lage egen sak på dette, men vi var tydelige på å henge utsagnet på politiet. Droner er blitt vanligere og vanligere. Men hvis dette hadde vært reelt, ville det være første gang det ble dokumentert at droner forstyrret innsatspersonell i Norge, sier journalist Rune Thomas Ege i VG.

Les også: Strengere droneregler

Senere på dagen gikk politiet ut og forklarte at så ikke hadde skjedd. Ege er usikker på hvordan misforståelsen har oppstått, men tror det kan ha med den vanskelige kommunikasjonssituasjonen på stedet. Kritikken av VG-fronten sier han at må tas med frontsjef, men han ser at det er mulig å lese den slik med litt vond vilje.

Diskusjonen rundt bruken av multikoptere og andre fjernstyrte farkoster til å dekke hendelser er både viktig og interessant, og det er en debatt som måtte komme. Men det er synd om det som blir som premissene for debatten ikke viser seg å være korrekt eller at det ikke bygger på en reell hendelsee.

Kjøpt fra private

Videoen VG publiserte var ifølge direktør Jo Christian Oterhals i VGTV filmet av en privatperson i løpet av natten. Opptaket er derfor gjort før det ble innført flyforbud over Lærdal. Han forteller også at VG per i dag ikke har egne retningslinjer for kjøp av bildemateriale tatt fra droner. De har heller ikke egne droner på huset.

Dette er også første gang de har kjøpt slikt materiale fra en privatperson.

Etter det journalisten kjenner til, fikk VG også tilbud om å kjøpe et annet opptak, gjort ved åttetiden søndag. Av ulike årsaker ble ikke disse kjøpt. Det var imidlertid ikke helikoptre i luften da det ble filmet.

Les også: Droner i nyhetsjakt

Tilbakeholdne med kjøp

TV 2 brukte bilder tatt fra droner i sine sendinger.

– Vi kjøpte bilder fra en privatperson. Bildene var tatt før flyforbudet ble innført. Det er strenge regler for bruk av droner, og vi tar som forutsetning at reglene blir overholdt, sier nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2

TV 2 har egne droner, men hadde ingen av dem i Lærdal. Fenomenet er et såpass nytt fenomen at det er første gang TV 2 har kjøpt dronebilder fra en privatperson i forbindelse med en hendelse. Han ser derfor utfordringer i at det er uavklart hvordan dette etisk skal håndteres.

– Det er all grunn for mediene til å være tilbakeholdne ved kjøp av dronebilder. Det at bildene er tatt av andre, fritar ikke oss for ansvar. Det er vi som bruker dem.

Ingen nestenulykke

Foranledningen for flyforbudet over Lærdal søndag formiddag var ikke like dramatisk som først meldt. Det kom ifølge pressetalsperson Nils Erik Eggen i Sogn og Fjordane politidistrikt av en henvendelse fra en av forsvarets piloter.

– Det var ikke oppstått farlige situasjoner eller nestenulykker. Men det ble vurdert at det kunne utgjøre en risiko. Sentralen ønsket derfor ikke andre flygende objekt enn brannhelikoptre i luften.

Politiet gikk ikke nærmere inn i saken og Eggen kan derfor ikke si noe om hvor mange droner det skal ha dreid seg om. Flyforbudet ble opphevet mandag.

Powered by Labrador CMS