Stian Eisenträger i Internasjonal Reporter. Foto: Adolphe Mbikay

– Dette er gledelig

IR-leder fornøyd med at UD ikke lenger deler ut journaliststipend.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det har tidligere vært rettet en hel del kritikk mot Utenriksdepartmentets tildeling av reisestipend til journalister. Midt på sommeren i fjor tok utviklingsminister Heikki Holmås tak, og doblet stipendbeløpet før han flyttet pengene ut av departementet og inn i Norad.

Mer penger

Det «nye» stipendet har 500.000 kroner til rådighet hvert år, og vil ha tre søknadsfrister i året. Selv om det er Norad som står bak det nye stipendet, er det likevel Pressens Stipendkomite (Stip) som skal vurdere søknadene og avgjøre hvem som skal få støtte.

– Det foreligger nå en del penger til å dekke blant annet nord-sør problematikken, som gir mange muligheter til å lage god journalistikk. Det er ikke satt noe tak på stipendets størrelse, sier komitemedlem Kenneth Andresen.

Stipendet dekker reiseutgifter til land som er i kategoriene “least developed”, “other low income” og “lower middle income” på listen over nasjoner som mottar utviklingshjelp fra OECDs utviklingskomite.

Friere

Med det som utgangspunkt har leder Stian Eisenträger i Internasjonal Reporter (IR) funnet nesten 100 land som passer inn. Det mener han gir mye å velge i for å lage god journalistikk.

– Dette er en gledelig nyhet og jeg synes resultatet er blitt godt etter felles intiativ og samarbeid. Nå håper jeg mange journalister vil benytte anledningen til å søke og at det vil resultere i mye god journalistikk.

IR var blant pådriverne for å få flyttet stipendet ut av UD, og at Stip skulle dele ut pengene.

– Det mener vi vil skape uavhengighet fra Norad.

Utenriksdepartementet inviterer fortsatt journalister med på turer med statsråden, men reisen må de nå betale selv.

Powered by Labrador CMS