Leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag. Foto: Birgit Dannenberg
Så mye økte journalistene lønna i fjor
Journalistene i Dagens Næringsliv tjener mest.
Torsdag offentliggjorde Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) lønnstatistikken for i fjor.
Like under snittet
Den viser en gjennomsnittlig lønnsvekst for journaliststanden på 3,8 prosent i fjor. De fem siste årene har det i bransjen vært en lønnsvekst på mellom 1,7 prosent (i 2009) og 4,1 prosent (i 2011).
Gjennomsnittsjournalisten tjente ifølge statistikken i fjor 543.400 kroner.
I de sentrale forhandlingene med MBL oppnådde NJ i fjor et tillegg på 10.000 kroner. Denne summen utgjør 1,5 prosentpoeng av lønnsveksten i fjor. 1 prosent er såkalt overheng fra 2012 og 1,3 er tillegg som er oppnådd lokalt, såkalt lønnsglidning.
De NRK-ansatte fikk et noe lavere resultat på 3,5 prosent i fjor, ifølge NJ.
Fjorårets vekst er marginalt under veksten i den norske gjennomsnittslønna i fjor. Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) fikk Ola Nordmann 3,9 prosent mer i lønn i fjor sammenlignet med året før.
– Ingen solnedgangsindustri
Journalistlaget er fornøyd med resultatet medlemmene endte opp med.
– Vi fikk til noe vi er fornøyd med. Mange klubber har også gjort en stor innsats i de lokale forhandlingene, sier leder Thomas Spence i NJ.
– Hvordan lover tallene for årets oppgjør?
– Årets krav har vi ikke vedtatt ennå. Men bransjen skal og må ha en lønnsvekst for å beholde de flinke folkene.
– Hvordan lover kuttklimaet i mediebransjen for tiden for årets oppgjør?
– Journalistene må ikke lønnes som en solnedgangsindustri.
Tjener mest i DN
Journalistene som tjente aller mest i fjor jobber i Dagens Næringsliv. De 121 medlemmene i de nå sammenslåtte klubbene DN og DN Nye medier tjente i fjor i gjennomsnitt 668.800 kroner.
Klubbene i VG, Stavanger Aftenblad, Aftenposten og TV 2 følger på de neste plassene. Der ligger lønningene mellom 637.100 og 662.000 kroner.
På nedre halvdel av topp 10-lista kommer Adresseavisens journalister best ut med en gjennomsnittslønn på 617.000 kroner. Deretter følger Bergens Tidende, Dagbladet og Budstikka, som ligger mellom 593.000 og 616.500 kroner.
Ifølge en oversikt fra NJ som viser lønnsutvikling for identiske personer kommer Strandbuen ut som lønnsvinner i 2012. De tre ansatte fikk ifølge NJ 62.138 kroner mer betalt i fjor enn året før.
– Nei, vi gjorde ikke det. Det må jeg kikke litt nærmere på, sier klubbleder Jens Bjørheim i Strandbuen.
– Så dere fikk ikke 50.000 hver i lokalt tillegg i fjor?
– Nei, nei. Det er noe her som ikke stemmer.
Unngår systematiske feil
Problematikken er forsåvidt kjent. Det kan være feil i tallene. Men NJs rådgiver og tallknuser Ketil Heyerdahl slår entydig fast at til tross for enkeltfeil, kan vi stole på gjennomsnittstallene.
– Ja, det kan vi. Feilene går begge veier, og vi prøver å luke ut så mye som mulig. Saken er at vi ikke har noe bedre, sier Heyerdahl.
Han beskriver NJ/MBL-statistikken som bedre enn hva LO og NHO har.
– De tar stikkprøver til sin statistikk. Vi har et regnskap over alle personer. Da vil det snike seg inn feil. Det vi gjør er å unngå systematiske feil.
Heyerdahl oppfordrer klubber til å korrigere feil de måtte oppdage.
Ifølge oversiktene fikk ti journalister i Morgenbladet 56.100 kroner mer i fjor. Deretter følger klubbene i Sandnesposten, Eidsvold Ullensaker Blad, Sør-Varanger Avis og Strilen med lønnsøkning på mellom 35.800 kroner og 41.400 kroner.
Deretter følger VG og Dagbladet som begge oppnådde 35.000 kroner hver.
PS: Journalistene i fagbladet Journalisten økte ifølge statistikken lønna med 14.592 kroner. Klubben ramlet ut av topp ti-lista fra en 8. til 11. en plass.