TANTESTRID: VG-ansatte er provosert over at Aftenposten krever nytt navn på VG-huset. Grafisk designer Kenneth Lauveng har laget denne fotomontasjen, med nyhetsleder Jørn Kaalstad som "tante".
Navnefeide i Akersgata
VG-ansatte liker dårlig at kolleger i Aftenposten foreslår nytt navn på VG-huset.
Akersgata vil komme mer til heder og verdighet igjen som pressebegrep når Aftensposten i sommer forlater Postgirobygget, der mediebedriften har holdt til siden 2003, og flytter inn i VG-huset. Det skjer ikke uten at kulturforskjellene i de to største Schibsted-redaksjonene kommer til overflaten.
I disse dager pågår det interne navneprosesser i begge mediehusene. Ansatte i VG er snurt over at medarbeidere i Aftenposten er invitert til å være med på å bestemme nytt navn på det som har vært VG-huset siden det ble prosjektert på 80-tallet.
Selv må nemlig de VG-ansatte nøye seg med å komme med forslag til navn på en del møterom i husets øvre etasjer, som VG skal disponere når Aftenposten flytter inn.
Sterke følelser
Journalisten har fått tilgang til en intern epostutveksling som med all tydelighet viser at følelsene er sterke i VGs redaksjon. Det er også ironien, og i sum har dette engasjementet resultert i en rekke kreative innspill og navneforslag. Ikke alle like seriøst ment, får vi tro.
Navnestriden startet da en intern instans i VG med navnet Møteromsnavnekonkurransekomiteen sendte ut en invitasjon til de ansatte om å bidra til nye navn på de nevnte møterommene.
Dette fikk utenriksjournalist Rune Thomas Ege til å reagere.
“Kjære Møteromsnavnekonkurransekomiteen! Storsinnet av dere, Schibsted og Aftenposten å la oss få lov til å bestemme navn på våre egne møterom. Men det fremstår som noe underlig om en tar en titt på vedlegget til denne eposten. Det er en faksimile fra Aftenpostens intranett og deres navnekonkurranse. Vi får navngi egne møterom, Aftenpostens ansatte får komme med forslag til navn på hele VG-Huset.”
– Rart og trist
– Freidig, er Eges betegnelse på følgende budskap i det interne skrivet i Aftenposten:
“Bygget som i dag på folkemunne kalles VG-bygget må få et nytt og offisielt navn. Det må selvfølgelig være et navn som alle kan leve godt og lenge med”.
Ege skriver at han synes det er rart og trist at de VG-ansatte ikke får være med på å avgjøre navnet på sitt eget hus.
“For det andre MÅ ikke bygget få noe nytt navn, selv om Aftenpostens klubb og ansattrepresentanter har vært opptatt av dette helt siden dagen der flyttingen ble kjent”, skriver han og avslutter med et ønske om samhold, godt naboskap – og ikke minst om å bevare VG-ånden også i framtiden.
Ledelsen presiserer
Eges mail gikk ved en misforståelse ut til alle, ikke bare til Møteromsnavnekonkurransekomiteen. Hans reaksjon fikk HR- og organisasjonsdirektør Nina Søgaard til å presisere at navnekonkurransen er satt i gang for å få gode navn på møterommene og for å skape engasjement på tvers av avdelingene i VG.
Videre skriver Søgaard:
“Som tidligere nevnt på allmøte har det vært viktig for Aftenposten at bygget formelt får et nytt navn når de flytter inn. Det er ikke så vanskelig å forstå. Aftenposten har, som det fremgår av Rune Thomas’ mail, bedt sine ansatte om innspill til fremtidig navn på VG-bygget. Dette er ingen konkurranse hvor vinneren kåres, og altså en helt annen prosess enn møteromskonkurransen. Samtidig: Hvis noen har gode ideer til hva som kan bli det formelle navnet på VG-bygget etter at Aftenposten flytter inn, vil vi selvsagt sette stor pris på at dere sender dem til oss. Navnet vil besluttes i byggeprosjektets styringsgruppe, hvor både VG og Aftenposten er representert.”
Søgaard åpner med andre ord også for en navneprosess i VG.
VG-ånden
Ege fortsetter sin kamp mot et navneskifte på VG-huset, noe han mener er en uforståelig avgjørelse som ikke mange har fått med seg.
“Jovisst er Aftenposten store. Jovisst har de mer erfaring med flytting og komiteer enn oss VG-folk. Men det får være måte på. Vi må kjempe for å bevare VG-ånden selv om vi får ny leieboer i sokkelleiligheten”, mener Ege.
På dette tidspunktet hadde VG-ansatte begynt å spre sine ironisk-kreative innspill i debatten.
– Kan jeg foreslå “Postgirobygget”…?, foreslår VG-kommentator Anders Giæver.
Journalist Lars Chr. Wegener bidrar med å understreke at “VG-huset er et navn som fyller oss alle med en ikke ubetydelig porsjon stolthet. Det blir ikke det samme å skulle gå inn i A-hus, eller Aftenpostgirobygget”.
Tante-hets
Journalist Jostein Matre har følgende innspill:
“Som den fødte diplomat føreslår eg følgande navn: “VG-huset, nabo til gamle Aftenposten-huset”?
Sportsjournalist Knut Espen Svegaarden spiller inn “Aftenpåften-hytten”, mens nyhetsleder Jørn Kaalstad ikke klarer å dy seg for følgende: “Tanta-i-VG-huset”.
Han får øyeblikkelig støtte av grafisk designer Kenneth Lauveng, som også har tillatt seg å visualisere tante-forslaget med Kaalstads ansikt innfelt i en utpreget tantefigur foran VG-bygget (se bildet øverst).