Konkurrenter må kutte

De første oppsigelsene er kommet i Amedia. TA sier opp tre journalister, og nå står også Varden foran kutt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Telemarksavisa gikk denne uka til oppsigelse av tre journalister. Konsernledelsen i Amedia understreker at prosessene er lokalt styrt. TAs konkurrent Varden skal kutte åtte årsverk, men det er foreløpig ikke kjent hvor mange redaksjonelle.

Telemarksavisa kom ikke i mål ved hjelp av frivillige nedbemanningstiltak. Avisa oppga i juni at redaksjonen skulle reduseres med 5,4 redaksjonelle årsverk. I tillegg har nå de tre journalistene med lavest ansiennitet mottatt oppsigelse.

Kom overraskende

Mats Bleikelia er en av dem. han startet i fast jobb i TAs redaksjon 2. juni. 25. august kom oppsigelsen.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Men jeg er ung, så jeg lander sikkert på beina, sier Bleikelia til NRK Telemark.

Han forteller at oppsigelsen kom overraskende.

– Jeg visste at situasjonen var alvorlig. Det fikk jeg vite da jeg takket ja til jobben i februar, men jeg fikk høre at situasjonen var avklart.

– Det er tungt

Ansvarlig redaktør i TA, Ove Mellingen, sier til NRK Telemark at det er tungt å si opp ansatte.

– Dette er tre glimrende journalister, dyktige folk og hyggelige mennesker. Jeg er veldig lei meg når jeg gir den beskjeden, og jeg kjenner det gjør personlig vondt.

Mellingen sier at avisa må ta hensyn til kostnadene etter at inntektene fra annonser er falt.

Stokstad: Rause sluttpakker

Konsernsjef Are Stokstad i Amedia sier til Journalisten at nedbemanningsprosessen er noe som skjer i det enkelte selskap.

– Men jeg registrerer med glede at jeg ikke er kjent med noen tvisteprotokoll noe sted, og at det er svært rolig på den fronten. Det betyr ikke at det er tatt ned betydelige kostnader. Du ser jo på engangskostnadene våre at vi har gitt rause sluttpakker.

Det negative markedet for annonseinntekter fortsetter i tredje kvartal, ifølge konsernsjefen.

– Betyr det at fallet fortsetter eller at det har stabilisert seg?

– Fallet fortsetter.

– Betyr det at dere må ta nye grep på bemanningssiden i løpet av høsten?

– Vi har sagt løpende at vi tilpasser kostnadene. Men alle våre virksomheter har alltid og kommer alltid til å forbedre forholdet mellom inntekter og kostnader. Det er i tilfelle noe som skjer lokalt, og ikke slik det har fremstått som et stort konsernprosjekt, sier Stokstad.

Varden må kutte

Inntektssvikt gjør at TAs arge konkurrent Varden skal spare anslagsvis 8,5 millioner kroner på driften, noe de ansatte ble informert om før sommerferien. Eieren Agderposten må kutte kostnader på grunn av inntektssvikt, og heller ikke Varden slipper unna.

Det er gått ut tilbud om gavepensjon for ansatte i Varden som kan velge Avtalefestet pensjon, samt tilbud om sluttpakke for alle andre.

Det ligger an til at bedriften, som utvidet redaksjonen med fire journaliststillinger etter at Agderposten overtok som eier i 2012, nå må kvitte seg med totalt åtte årsverk.

–Vi er ikke fornøyd med sluttpakketilbudet, som er dårligere enn det Amedia opererer med. Derfor har vi forsøkt å forhandle fram et bedre tilbud, men uten å lykkes, forteller lederen av redaksjonsklubben i Varden, Jeanette Høie.

Uavklart

Redaksjonsklubben har i dag 37 medlemmer. Fristen for å søke om sluttpakke eller gavepensjon går ut 15. september. Derfor er det foreløpig ikke klart hvor mange som kan være aktuelle for tilbudene, verken i redaksjonen eller i andre avdelinger.

– Vi håper selvsagt at nedbemanningen kan løses gjennom frivillige ordninger. Vi skjønner at bedriften har behov for å kutte kostnader når inntektene faller. Det skjer jo overalt i bransjen og rammer ikke bare oss. Samtidig er dette en trist utvikling og det er ikke til å unngå at folk blir urolig. Vi frykter også for negative konsekvenser for produktet, sier Høie.

Powered by Labrador CMS