Tar fri for å berge kolleger

Ubetalt ferieuke for alle redaksjonelle medarbeidere bidro til å hindre oppsigelser.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mediebedriftene har vært preget av omfattende kutt- og nedbemanningsprosesser det siste halve året. I enkelte redaksjoner er ledelsen og de ansatte ikke kommet i mål, slik at det har endt med oppsigelser. I Budstikka Media i Asker og Bærum var det også fare for at redaksjonelt ansatte ville bli satt på gata, men nå har redaksjonsklubben og ledelsen funnet en løsning alle er fornøyd med.

– Redaksjonsklubben har bidratt til å spare det som var nødvendig for å berge stillingene til tre medlemmer som sto i fare for å bli sagt opp. Det klarte vi ved å være konstruktive og ikke sure og tverre, sier klubbleder Jørgen Dahl Kristensen.

Ekstra ferieuke

Klubbens forhandlingsutvalg, som består av Kristensen og tidligere klubbleder Tom Armann, har forhandlet fram en løsning som blant annet innebærer at alle redaksjonelle ansatte tar en ekstra ferieuke uten lønn neste år. Det skjer i solidaritet med de utsatte kollegene. Bare her sparer bedriften minst en halv million kroner.

I tillegg går en av medarbeiderne som var truet av oppsigelse frivillig ned fra 100 prosents vaktsjefstilling til 55 prosents jobb som skrivende journalist. Klubben og ledelsen er også blitt enige om andre kostnadskutt.

Fornøyd direktør

Administrerende direktør Terje Tandberg er godt fornøyd med resultatet av prosessen.

– Løsningen omfatter tre medarbeidere som er knyttet til to stillinger. Den gir en nødvendig økonomisk effekt, samtidig som den er bra for medarbeiderne. Ferieinnspillet til redaksjonsklubben er både kreativt, konstruktivt og solidarisk. Det kan fungere som en frivillig løsning også for andre avdelinger på huset.

– Også for ledelsen?

– Samme ferieløsning tilbys nå resten av huset. Det kan sikkert også være noen ledere som vil velge dette tiltaket.

Gikk ned i lønn

Tandberg har selv bidratt til Budstikkas kostnadskutt ved å kutte 100.000 kroner i sin egen lønn, noe Journalisten omtalte tidligere i år.

I vår ble det kjent at konsernet måtte spare ti millioner kroner. Årsaken var - som mange andre steder - fall i annonseinntektene. Styret besluttet å kutte ti årsverk i konsernet. Det gikk ut tilbud om sluttavtaler til alle ansatte.

I sommer ble det klart at redaksjonen, som i forkant omfattet 42 medlemmer av Norsk Journalistlag, mister fire medarbeidere. Én fotograf sluttet i juli og tre journalister går av med Avtalefestet pensjon i 2016. Alle på frivillig sluttpakke.

I faresonen

– Vi oppnådde imidlertid ikke det antallet vi trengte å nedbemanne i 2015, på grunn av at de som går av med AFP ikke slutter før i 2016. Derfor trengte vi en ytterligere besparelse i 2015 og vurderte behovet for de to omtalte stillingene, sier Tandberg.

To redaksjonelle årsverk sto dermed i fare for å bli fjernet: én stilling i avdelingen for fellesfunksjoner (blant annet bildebehandling) og en nedbemanning fra tre til to vaktsjefer på papirdesken.

Redaksjonsklubben bestemte seg for å gå offensivt ut i diskusjonene og drøftelsene med ledelsen.

– Det er lett for tillitsvalgte å låse seg og tro at det uansett ender med oppsigelser. Forhandlingsutvalget vårt valgte en annen innfallsvinkel ved å foreslå løsninger for å spare penger. Noe som også innebar at det ville være vanskelig for bedriften å stå i en eventuell arbeidsrettssak og forsvare at man likevel gikk til oppsigelser, forteller klubbleder Kristensen.

Ingen kjepphester

Klubblederen legger til at forhandlingsklimaet var godt, og at ingen av partene satte seg ikke på bakbeina.

– Ledelsen var også konstruktiv og red ikke kjepphester. Det viktigste var at vi unngikk oppsigelser. Samtidig holdt klubben knallhardt på at redaksjonell ansiennitet også skulle omfatte ledelsen.

I løpet av de siste årene har Budstikka Media ifølge redaksjonsklubben nedbemannet med totalt 30 årsverk.

Direktør Tandberg betegner diskusjonene med redaksjonsklubbens forhandlingsutvalg som konstruktive, men krevende.

– Vi har hatt en god og løsningsorientert prosess. Det er jeg veldig fornøyd med og glad for. Hver runde med frivillighet er en seier for både selskapet og den enkelte. Vi ville gjerne få avsluttet nedbemanningen, for det er ikke noe hyggelig å være inne i en slik prosess.

– Ser du noen fare for ytterligere kostnadskutt nå?

– Jeg kan ikke utelukke noe, for det avhenger av den økonomiske utviklingen. Men vi har ikke noen konkrete planer nå.

NJ positiv

Leder av Norsk Journalistlag, Thomas Spence, ser positivt på løsningen i Budstikka.

– Det er bra at man finner interne løsninger som hindrer oppsigelser. I andre bedrifter er det mange som har avtalt ferie eller fri uten lønn, eller andre midlertidige tiltak inntil økonomien blir bedre. Man skal imidlertid være forsiktig med å gå inn på tiltak av varig art eller løsninger som går på tvers av sentrale avtaler.

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS