Nordlys-selskap anklagd for stofftyveri
For tre uker siden ble tjenesten Buzzit fremhevet da avisa ble årets mediehus i Amedia. Jurymedlemmer uttaler seg nå svært forsiktig.
Hvor går grensen for stofftyveri? Mye er relativt, men i en grundig artikkel fra Aftenposten tas det tak i Nordlys nye tjeneste Buzzit som anklages for stofftyveri. Avisens journalist Jan Gunnar Furuly har gjort undersøkelser av tjenestens innhold som viser at Buzzit har gjort omfattende kopiering. Avsnitt for avsnitt.
Presisering: Buzzit er et selvstendig selskap som eies av Nordlys.
I alt 50 artikler er basert på innhold fra Huffington Post. Selskapet ser ifølge Aftenposten nå nærmere på gjenbruken etter å ha blitt gjort oppmerksom på det.
Særlig viser Aftenposten til artikkelen “10 ting læreren vi si til dere foreldre, men ikke tør”. Denne artikkelen har ingen kilde. Men et kjapt søk viser at den er fra The Guardian. Den norske versjonen fremstår som ren oversettelse fra originalen.
Vil helst berike
Ifølge en anonymisert journalist i den britiske avisen var dette noe de hadde ventet fra nettsteder i Hviterussland eller Ukraina, ikke Norge.
- Vi er ingen sjørøveroperasjon. Det er selvsagt ikke fritt frem for å klippe og lime fra andres saker. Artiklene vi publiserer skal være omskrevet, bearbeidet og behandlet på en journalistisk måte der kilden går tydelig frem, sier ansvarlig redaktør Anders Opdahl i Nordlys til Aftenposten.
Opdahl varsler full gjennomgang av rutinene i nettstedet. Ideen er ikke å stjele innhold, sier Opdahl, men å finne trender internasjonalt, gjøre disse tilgjengelig lokalt og gjerne berike disse journalistisk.
Også generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund reagerer. Hun omtaler det som problematisk.
Medieretts-ekspert Jon Wessel-Aas sier at eksemplene er så godt som fullstendige kopier av originalartiklene.
Det er tre uker siden Nordlys’ eier Amedia hyllet mediehuset og priset det til å være årets mediehus for sin «drivende digital utvikling».
Laget for å dele
Amedias konserndirektør for utgiverspørsmål, Stig Finslo, ledet juryen som kåret Nordlys til årets mediehus. I begrunnelsen vises det blant annet til nettstedet Aftenposten har rettet kritisk søkelys mot:
”og nysatsingen buzzit.no som ble etablert før sommeren er en av de hurtigst voksende nettstedene i landet.”
Finslo sier til Journalisten at han ikke synes det er riktig å si noe om hva slags drøftinger juryen hadde. Prinspielt viser han til at innholdet i en tjeneste er et redaktøranliggende og at det derfor er redaktøren som må svare på hvordan innholdet lages.
- Buzzit henter opp ting, og deler dem. Spørsmålet er da hva som er tilgjengelig for deling, slik som andre mediehus som Buzzfeed benytter seg av. Buzzit benytter seg av det som ligger på nettet og som er laget for å dele. Buzzit benytter seg også av innhold fra eget nettverk, og så det som er innenfor sitatretten. Den diskusjonen vi ser nå er spørsmålet om hvor grensene går på det området, sier Finslo.
Han opplyser at det ikke er laget egne regler på sitatskikkområdet fra konsernhold, men at man heller skal forholde seg til de regler og retningslinjer som er etablert i bransjen.
- Problemstillingen er at vi befinner oss i et landskap der det er mye materiale at er laget nettopp med tanke og ønske om at det skal deles.
Vil ta tak
Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening var blant medlemmene i juryen. Hun forteller at det var en hel del diskusjon i juryen rundt de forskjellige mediehusene. Hun har ikke til å sitere det som ble diskutert, men forteller at både Nordlys og mediehusets oppnåelse var på tapetet. Nybø legger til at hun ikke var til stede under alle vurderingene.
- Nordlys har fått pris for det de har oppnådd på nett og det er langt mer enn Buzzit. Det er blant annet debattsatsing, Nord24, økende besøkende og stor vekst i antall unike brukere. De har reist seg på nett. De har ikke fått pris for årets mediehus for satsingen på Buzzit. Det er ikke slik at den satsingen ble fremhevet sentralt i juryen.
Nybø sier det ville vært feil ikke å ta med Nordlys i vurderingene. Hun legger til at det ikke er slik at alt Nordlys gjør er riktig, og at hun er klar over at Buzzit er omstridt. Derfor vil NR også ta debatten om hva som er stofftyveri og hva er ikke under høstmøtet i begynnelsen av november.
- Hele delingskulturen og måten vi har vent oss til å bruke og gjenbruke stoff i våre dager utfordrer de tradisjonelle prinsippene for sitatrett og kreditering. Samtidig er det viktig at vi som seriøse aktører ikke undergraver opphavsretten som jo er en del av grunnlaget for virksomheten til redaktørstyrte medier.
De øvrige medlemmene i juryen var Anne Kari Jacobsen, Tord Selmer-Nedrelid og Thor Woje, alle Amedia.