Mistet tillit etter VG-intervju

Feilsitater i et VG-intervju skapte store problemer for Abid Q. Raja, som er talsmann for World Islamic Mission (WIM). Intervjuet utløste negative reaksjoner fra styremedlemmer i WIM og andre muslimer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

VG har i ettertid beklaget feilene overfor Abid Q. Raja, og avisen trykket en kronikk hvor Raja fikk komme til orde.

– Flere av våre medlemmer har kommet med sterke reaksjoner på Rajas uttalelser i intervjuet. Enkelte synes ikke lenger at han har noe her å gjøre, forteller Mohammed Asharaf, styremedlem i World Islamic Mission.

– Jeg beklager at det skjedde en overføringsfeil. Derfor trykket VG den nest siste, ikke den siste versjonen av intervjuet, sier VGs journalist Lasse Lønnebotn.

Raja hevder at VG trykket en blanding av flere intervjuversjoner. Han reagerer også på at VG har forsterket enkelte av utsagnene hans. Her er noen eksempler:

I intervjuet spør VG Raja: «Som talsmann for WIM kan du vel masse om islam?» Raja svarer: «Nei, jeg føler at jeg kan altfor lite.» VG og Raja var enige om at det skulle stå: «Jeg kan en god del, men jeg skulle ønske jeg kunne mer.» Senere i intervjuet sier Raja: «I nesten tre år kranglet jeg med dem (foreldrene, red.anm.) før de aksepterte henne.» Det Raja ville si var: «I nesten tre år diskuterte vi før de aksepterte viljen min (om å gifte seg med kvinnen han selv hadde valgt, red.anm.).»

«Homofili superskam»

Talsmannen hevder at det finnes homofili, pedofili og incest også i innvandrermiljøene. Han uttaler: «Blant muslimer er homofili superskam.» VG tilføyer: «Skammens skam er det.» VG spør: «– Dette liker vel ikke gutta i World Islamic Mission å høre?» Svaret lyder: «Jo, det tror jeg. Hvis ikke bryr jeg meg ikke om det.» Raja ville si: «Hvis ikke bryr jeg meg mindre om det.»

– Når VG formidler høres det ut som jeg ikke bryr meg om hva moskeens medlemmer mener, men selvfølgelig gjør jeg det. De kan kanskje anklage meg for å henge meg opp i detaljer, men det påvirker og forvrenger helhetsinntrykket. Derfor er detaljene viktige, sier Raja. Han mener VG burde utvist større aktsomhet i saken, fordi det på forhånd hadde vært en lengre diskusjon mellom dem om hva avisen skulle skrive.

– Skylder du på VG i denne saken, for å dempe reaksjonene i ditt eget miljø?

– Nei, jeg forsøker ikke å laste ansvaret for mine uttalelser over på VG, understreker Raja. Han hevder at han står for det han har sagt, hvis det bare hadde vært riktig framstilt.

Abid Q. Raja har mottatt epost fra ulike pakistanere med følgende reaksjoner: «Han selger seg», «Prøver å bli en pseudo-Shabana», «Så dum han er», «Hva slags foreldre er det han har?».

– Jeg kjente blodet synke ned fra hodet da jeg leste disse epostene. Jeg følte skam, følte meg blodløs. Det verste var at de hadde reagert på uttalelser i intervjuet jeg ikke engang sto inne for, sier Raja. Han har aldri tidligere mottatt meldinger med et sånt innhold.

Reaksjoner fra WIM

– Vi mener det er uheldig at Raja, som talsmann for WIM, uttaler seg om blant annet homofili og pedofili. Det er ifølge islam forbudt, derfor diskuterer vi ikke det i moskeen. Vi vet ikke om det er VG eller Raja som snakker sant i denne saken, men selv om Raja skriver en kronikk så vil ikke det rette opp førsteinntrykket, kommenterer Mohammed Asharaf.

– Selv har jeg tillit til Raja og synes han er en dyktig person, sier Asharaf. Styret i moskeen skal, på neste styremøte, diskutere om de ønsker at Raja skal fortsette som deres talsmann.

– Generelt opplever vi at pressen alltid formidler et negativt bilde av moskeen og muslimene, uansett hva vi sier. Det skaper bare splid og avstand, i stedet for integrering og forståelse som vi ønsker oss, hevder Asharaf.

Glad og fornøyd

– Jeg er meget glad og fornøyd med at VG trykket min kronikk, sier Raja. Han håper at det vil korrigere det negative inntrykket som moskeens medlemmer har fått.

– Jeg har iallfall gjort hva jeg kunne for å rette opp feilene, understreker Raja. Han mener at muslimer også bør kunne diskutere emner som pedofili og homofili.

– For selv om det ikke er omtalt i islam, så finnes det i praksis også blant muslimer. Pedofili er ikke en seksuell legning, men et uakseptabelt, seksuelt avvik. Islam handler også om å rydde opp i problemer, framholder Raja.

Powered by Labrador CMS