Grav lokalt

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Man trenger ikke like mye tid og penger som VG for å lage god undersøkende journalistikk. At to av årets tre SKUP-diplomer gikk til Tønsbergs Blad og avisa Fremover, er verdt å feire. Så får NRK, som vant hovedprisen, og VG, som tok det tredje diplomet, ta det som en kompliment at det ikke var så overraskende at de vant.

Ingen bør bli overrasket over at lokaljournalister kan grave. Men det er stadig noen – også i lokalmediene selv, dessverre – som har manglende ressurser som forklaring på at de ikke får gjort de gravejobbene de helst ville. Jeg tror en sterk vilje, et brennende hjerte og godt håndverk er viktigst. Journalistiske avsløringer kommer ikke på grunn av god overtidsbetaling eller helgeskjerming.

Det er flest store og rike redaksjoner som får SKUP-heder. Det gledelige med diplomene til de to lokalavisene er at de viser at størrelsen ikke er viktigst for å lykkes med undersøkende journalistikk. Man må være en flink journalist, ingen tvil om det. Men flinke journalister har Norge heldigvis nok av. Det er viljen til å bruke det man kan, som noen ganger ikke er til stede:

Viljen til å holde fast ved en idé og en research, selv om man må gå kveldsvakt en uke. Viljen til ikke å gi seg hvis man møter en stengt dør og må begynne å lete et annet sted. Til å ha et høyere mål for journalistikken enn alltid å fylle sidene og sendeflatene med det som er «bra nok». Vilje og mot til å utfordre makta i lokalpolitikk og næringsliv.

Slik Tønsbergs Blad gjorde da de avdekket ukultur i kommunen. Og ikke bare lokalt: Espen Eidum i Fremover dokumentere, i sin undersøkelse av rasulykken i Vassdalen i 1986, at daværende forsvarsminister feilinformerte Stortinget. At en granskningskommisjon hadde gjennomgått ulykken før, stoppet ikke lokaljournalisten da han skjønte at den offisielle versjonen var ufullstendig.

Ja, det er harde tider i mange mediebedrifter. Grådige eiere, nedskjæringer og omstruktureringer gir grunn til å frykte at ressursene til journalistikk blir mindre. Slikt må journalistene og deres organisasjon kjempe mot. Den beste måten å argumentere på er å grave opp gode saker og slik synliggjøre verdien av god journalistikk.

Powered by Labrador CMS