Fullt opprør hos britiske journalister
Tidligere Mirror-redaktør truer med å melde seg ut av det britiske journalistforbundet (NUJ) i protest mot «antikvariske holdninger» til internett og arbeidsdeling.
En artikkel i NUJs tidsskrift The Journalist, med tittelen «Web 2.0 er tull», har klart den umulige bragden å forene kommentatorer fra aviser med så forskjellige politiske sympatier som The Daily Telegraph og The Guardian. Det hele toppet seg like før helgen, da Roy Greenslade, The Guardians media-blogger, professor i journalistikk ved City University og tidligere redaktør av den venstreorienterte tabloiden The Daily Mirror, truet med å melde seg ut av NUJ etter 42 års medlemskap.
«Hyklersk å fortsatt være medlem»
Greenslade skriver på bloggen sin i The Guardian at NUJs holdning til nye medier var så uforenlig med hans egne at det ville være hyklersk av ham å fortsette å være medlem. Han mener NUJ gjennomgående mangler forståelse for Web 2.0, betrakter internett som en trussel og bedriver en uakseptabel form for proteksjonisme i møtet med endrede stillingsbetegnelser og brukerdrevet journalistikk.
– Fra nå av må vi alle være multimedia-journalister, mener Greenslade. Han presiserer at journalistiske ferdigheter fremdeles er nødvendige, men at enhver borger nå i realiteten også er journalist.
Demokratisering eller trussel
Artikkelen som startet den voldsomme debatten var skrevet i forkant av NUJs rapport om multimedial journalistikk som utgis neste måned. Den var skrevet av en av de medvirkende til rapporten, Donnacha DeLong, og argumenterte for farene ved at Web 2.0 demokratiserer media, «gjør alle like» og truer journalistikken som profesjon.
Shane Richmond, The Daily Telegraphs communityredaktør, en av de første som reagerte på artikkelen, skrev at Web 2.0 absolutt innebar en demokratisering, men at DeLong hadde misforstått konseptet om demokrati: – Storbritannia er et demokrati. Det betyr at alle kan stemme på hvem som skal styre stedet. Det betyr ikke at alle får være med i regjeringen.
– Web 2.0 er meritokratisk. Hvis vi kan vise oss som en troverdig kilde, vil folk lytte. Hvis vi demonstrerer vår ekspertise, vil vi få respekt. Hvis vi oppfører oss på en gjennomsiktig måte, vil vi bli belønnet med tillit, skrev Richmond i debatten med DeLong.
Muligheter eller utnyttelse
Richmond angriper selve utgangspunktet for NUJ-rapporten, nemlig å «beskytte» medlemmene og journalistiske standarder i et nytt multimedia-landskap. Han oppfatter dette som et skadelig forsøk på å beskytte medlemmene mot mulighetene på nett, og får støtte av mange fremtredende stemmer i Englands såkalte journalist-bloggokrati.
DeLong hevder på sin side at Greenslade og andre beskriver nettopp det fremtidsscenarioet han advarte mot i artikkelen sin når de spår at redaksjonene vil bli mindre, kreve mer allsidige journalister og i større grad bli supplert av borgerjournalister.