Willoch: – Vi vet mindre om verden etter stabbursaken
Tidligere statsminister Kåre Willoch frikjenner medienes dekning av Åslaug Haga, men advarer mot dimensjonene.
– Jeg synes nok summen blir overdosert. Men jeg ser jo godt at det er ikke lett for det enkelte organ å avgjøre summen av kritisk informasjon, sier Willoch om medienes massive omtale av statsråd Åslaug Hagas brygge og stabbur.
Willoch er enig i at saker som dette må fram. – Men det er noe med dimensjoneringen, innvender han.
Verdensbegivenheter
– Det slår meg jo at i de dager da verden var full av svært viktige begivenheter, var det jo stort sett disse sakene her det norske folk fikk informasjon om.
– Hvilke saker tenker du på?
– Nå kan ikke jeg svare fra sykeleiet på hvilke verdensbegivenheter som kom mest i bakgrunnen. Men det skjer jo noe hver dag som vi bør vite om. Nettopp fordi denne saken fikk så overveldende oppmerksomhet, vet vi mindre om hva som skjedde i verden, enn vi burde ha gjort.
Liv og lære
Den gjennomgående begrunnelsen for medienes dekning av Hagas manglende tillatelser til bryggebygging og stabburbruk, er at hun selv både forvalter og forsvarer det norske regelverket. Willoch er ikke uenig.
– Liv og lære-tanken er viktig. Men vi må jo se på om bruddene skyldes manglende respekt for lov og regler, eller mer skyldes forståelig slurv.
– Vet vi noe om det her?
– Nei, det gjør vi vel egentlig ikke.
Willoch understreker at han ikke fulgte all mediedekning i går, siden han ligger til sengs. – Man må jo gå i butikken etter middagsavisene.
– Alle gjør vel ting som ikke er 100 prosent korrekte. Er dette en utømmelig kilde?
– Jo, men det er nesten umulig å vite om man har begått noe slurv eller ikke. Noe av det som nok burde komme ut av dette, er en gjennomgåelse av hvor overveldende detaljert dette regelverket er.
Riksrevisjon
Den tidligere statsministeren mener den massivt nærgående oppmerksomheten om politikernes moralske atferd kan skade rekrutteringen. – Slurv er en menneskelig svakhet som vil finnes over alt. Men den bevisste unndragelse er selvfølgelig ikke tålbar hos politikere.
– Jeg har kalt norsk presse den egentlige riksrevisjonen, og synes det er veldig mye godt i den. Det må man ikke glemme.
– Kanskje vil det være klokt å evaluere disse stormene i ettertid. Men å be om slutt på sånne stormer, er å gå altfor langt. Vi er nødt til å ha denne riksrevisjonen. Doseringen kan bli ukontrollert, for det fins jo ikke noe enkelt organ som har doseringen av dette.