Sterke reaksjoner på bildebruk i nettsak
PFUs organisasjonssekretær vil ha skjerpede varsomhetskrav ved umiddelbar nettpublisering av åstedsbilder, siden bildene åpner for indirekte identifisering.
Tirsdag morgen brakte bt.no bilder fra en bilulykke på Voss, hvor en ung bilfører omkom. Bildene var knipset av en forbipasserende som ankom åstedet før politi og ambulanse, og de vakte sterke reaksjoner blant leserne.
Nye utfordringer
BT beklaget senere bildebruken, men dette er en større utfordring i dagens medievirkelighet, hvor bilder er mer tilgjengelige og presset om hastighet stort, sier Kjell Børringbo, organisasjonssekretær i Pressens Faglige Utvalg.
– Vi får flere henvendelser fra folk som har blitt oppmerksomme på bilder fra åstedet en time etter en ulykke hvor de indirekte har vært i stand til å identifisere de berørte. Eksempelvis har de brått kjent igjen den involverte bilen. Sjokkvirkningene av en slik opplevelse er sterke. Dette bør medføre skjerpede varsomhetskrav ved publisering av slike bilder, sier Børringbo.
– Dette med at bildene kommer på så raskt er egnet til å sjokkere på en helt annen måte enn før, da det gjerne gikk et halvt til et helt døgn før bilder fra åstedet kom på trykk, mener han.
Berettiget kritikk fra leserne
I Bergens Tidende, sier leserombud Terje Angelshaug seg enig i mye av leserkritikken på bloggen sin.
– Tempo er viktig for en nettavis. Ulykker er særlig vanskelig å dekke på nettet fordi en skal kombinere behovet for rask nyhetsdekning med omtanke for de berørte. I dette tilfellet har bt.no, etter min mening, ikke funnet balansen. Det hadde vært fullt mulig å dekke ulykken uten de nærgående bildene av ulykkesbilen så kort tid etter kollisjonen. Jeg er i dette tilfellet enig med kritikken fra leserne og vil oppfordre bt.no redaksjonen til å redegjøre for vurderingen i denne saken og hvilke rutiner redaksjonen har i situasjoner som denne, skriver han.
NRK felt for lignende sak
– Vi hadde en liknende sak med NRK Vestlandsrevyen og Kveldsnytt oppe i PFU i 2006, forteller Børringbo.
I den saken brukte NRK videoopptak fra en privatperson som kom tidlig til ulykkesstedet etter en bilulykke hvor en 10-åring ble livstruende skadet. Innslagene NRK sendte «viser bilder fra ulykkesstedet, og i en sekvens kan man på avstand se et voksent par som går mot utrykningskjøretøyene med armene tett rundt hverandre. Paret er filmet bakfra.» Det nevnte paret er foreldrene til gutten, som døde av skadene han pådro seg. De klaget til PFU da de følte seg urettmessige identifisert og alle pårørende ikke var varslet om ulykken da bildene ble sendt. NRK ble felt for brudd på god presskikk i saken.
Men Børringbo presiserer at det ikke har vært noe stort tilløp til denne type saker.
– Utviklingen peker jo i retning av at vi kommer til å få flere slike henvendelser om ikke redaksjonene legger en gjennomført konsekvenstenkning til grunn. Når vi ikke ser slike saker nå, så må jo det være et tegn på at mange tenker grundig gjennom dette.