Skrek om skala fra sju til ti

– Er Dagbladet tidenes bjelleku, spør forfatter Elin Ørjasæter. Hun er oppgitt over at mediene kun er opptatt av kapittelet om kvinner og utseende.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Forfatteren og spaltisten i økonominettavisa E24 har akkurat gitt ut «Lederboka – Hodejegerens beste tips». En bok Ørjasæter mener inneholder mye krutt, blant annet når det gjelder arbeidsrett og nedbemanning. Likevel var det ikke lett å få mediene interessert i boka, forteller hun.

– Mediene kunne få tilsendt enkeltkapitler på forhånd. Likevel var det frustrerende tungt å skape interesse i redaksjonene. Men etter at Dagbladet plutselig skrev om en marginal del av boka, løp jeg som et jaget dyr fra redaksjon til redaksjon, sier Ørjasæter.

Runddans

Oppslaget om det Ørjasæter skriver om kvinner, klær og utseende i jobbsammenheng, medførte at hun plutselig snakket om samme tema i God Morgen Norge på TV 2, NRKs Morgennytt, Norgesglasset, Tabloid, Dagsnytt 18 og to ganger i P4.

– Mediene var interessert i en eneste ting. Alle journalistene stilte nøyaktig det samme spørsmålet. En skala fra sju til ti, skrek de alle sammen. Snakk om å gå i flokk. Er Dagbladet tidenes bjelleku, spør Ørjasæter, som gjerne hadde droppet kapittelet om hun hadde visst at det var det eneste mediene ville være opptatt av.

– Jeg vurderte også å ta det ut på forhånd, fordi jeg tenkte at det kanskje ikke var faglig nok, iallfall er ikke klær og utseende mitt fag.

Unntak

Ørjasæter påpeker at hun kjenner forfatternes medieutfordringer godt og har gjort det lenge. Begge hennes foreldre var forfattere og hun har selv vært gift med en i 25 år.

– Mitt inntrykk er at journalister løper i flokk på en annen måte enn før. En grunn kan være at journalistene har dårligere tid.

Et par medier skilte seg likevel positivt ut, ifølge Ørjasæter. Klassekampen var riktignok også interessert i kapittelet om kvinner og utseende. Forfatteren synes likevel avisa gjorde et godt og grundig intervju. Men Klassekampen kom bakpå fordi den holdt seg til forlagets sperrefrist.

Og Dagens Næringsliv har faktisk i dag en sak om det som er bokas hovedfokus. Men et feilsitat er et skår i gleden for forfatteren, som opplyser at DN vil trykke en rettelse i morgen.

– Det er tross alt et hendelig uhell, og avisa beklager det hele, sier Ørjasæter.

– Du fikk ikke det fokuset du ønsket, men du kan ikke klage på lunken medieinteresse?

– Jeg har fått så mye presse man bare kan drømme om, men du verden så slitsomt det er.

Powered by Labrador CMS