Øystein Rakkenes er svært kritisk til regjeringens Tibet-politikk. Foto: Bjørn Åge Mossin
– Pinlig av regjeringen
VOSS (Journalisten): Tre statsråder avslo å uttale seg om Tibet til filmregissør og journalist Øystein Rakkenes.
Rakkenes mener det viser at handelen med Kina er viktigere for regjeringen.
Radiostasjonen Voice of Tibet, som er en norskfinansiert stiftelse, har siden starten i 1996 vært en viktig nyhetskanal for befolkningen i Tibet. I forkant av sommer-OL i Beijing ble radioen i økende grad forstyrret av støysendinger, noe Rakkenes formidlet i den nye dokumentarfilmen «Tibets forbudte stemme».
– Det er forferdelig pinlig og skuffende at tre statsråder ikke vil la seg intervjue om saken. Vi hadde håpet på en sterk og klar kritikk mot kinesiske myndigheters støysendinger mot Voice of Tibet, en radio som drives for midler som er bevilget av den norske staten. Men kritikken kom ikke, uttalte Rakkenes på den vestnorske journalistkonferansen Hauststormen på Voss lørdag.
Dreven journalist
«Tibets forbudte stemme» er produsert av Mpower Media og ble sendt på TV 2 2. august i år, i forkant av Beijing-OL. Rakkenes har femten års erfaring fra NRK Radio og fjernsyn, med samfunnsjournalistikk og verdispørsmål som spesialfelt. Ved siden av filmproduksjon og forfatterarbeid, arbeider han tidvis for NRK P2 som programleder i Fakta-redaksjonen og som kåsør for kulturavdelingen i P2.
Rakkenes fortalte at utenriksminister Jonas Gahr Støre, som han forsøkte å intervjue i forbindelse med dokumentaren, konsekvent nektet å uttale seg om spørsmål knyttet til Tibet. Rakkenes ba også om kommentarer fra daværende handelsminister Dag Terje Andersen, og fra kulturminister Trond Giske.
Trakk seg i tur og orden
– Handelsavtalen som Norge er i ferd med å inngå med Kina ser ut til å legge en demper på norske myndigheters opptreden. Statsrådene har trukket seg i tur og orden, sa Rakkenes foran 180 journalister.
Rakkenes mener Støre og statsminister Jens Stoltenberg står til stryk i dette spørsmålet.
– Hadde de bare sagt at vi ikke kan ødelegge for handelsavtalen, så hadde det vært greit for meg. Men det er ikke samsvar når regjeringen samtidig profilerer seg sterkt på menneskerettigheter og ytringsfrihet andre steder i verden, eksempelvis i Afghanistan etter at Dagbladets Carsten Thomassen ble drept der. De holder menneskerettighetene opp som et varemerke, bare ikke når det gjelder Tibet, framholdt Rakkenes.
NJ-møter med UD
Nestleder i Norsk Journalistlag, Kjetil Haanes, opplyste under debatten på Hauststormen at NJ har hatt flere møter med UD om støysendingene mot Voice of Tibet. NJ har protestert mot støysendingene overfor Kinas ambassadør til Norge, og også bedt om å få møte ambassadøren.
Til tross for at Kina lovet pressefrihet i forbindelse med OL i Beijing, ble filmteamet fra Mpower arrestert under dramatiske omstendigheter på Den himmelske freds plass, og først sluppet etter tre timer. Rakkenes fortalte at også hovedfotografen ble arrestert under arbeidet med filmen, mens han fulgte eksiltibetanere som gjennomførte en protestmarsj nord i India i forkant av OL i Beijing.
– Indiske myndigheter er åpenbart redde for å legge seg ut med kineserne, mener Rakkenes.
Skuffet over politikerne
Lederen i Voice of Tibet, Øystein Alme, sier i «Tibets forbudte stemme» at han er svært skuffet over norske myndigheters håndtering av Tibet-problemet. Til tross for at kinesiske myndigheter har underskrevet internasjonale avtaler om at de ikke skal støye, så tør ikke norske myndigheter å ta tak i problemet, mener han.
– Det at Norge og andre vestlige land ikke har klart å samle seg om en felles kritikk av menneskerettighetssituasjonen i Tibet, viser at våre folkevalgte ikke er modne nok til å irettesette Kina på lik linje med alle andre overgripere, uttaler Alme i filmen.