- Minner om fars guttebøker fra 1930-tallet
NRK-programmet «Den store reisen» minner professor Paul Leer-Salvesen om sin fars guttebøker fra 1930-årene.
– Kulturframstillingen er så esoterisk. Det gjelder å vise hvor annerledes disse urfolkene er i stedet for å fokusere på likheter og gjenkjennelse, sa Leer-Salvesen på Kringkastingsrådets møte torsdag.
Rådet behandlet flere klager på NRKs storsatsing «Den store reisen», der NRK sender en norsk familie på besøk hos indianerstammer i Sør-Amerika og Namibia, men rådet kom ikke med noen kritikk av programserien. Man mener at serien er blitt markedsført på en litt feil måte, men den kritikken har NRK allerede selv tatt.
Rådet slår seg til ro med NRKs forsikringer om at de ikke har betalte indianerne for å kle av seg foran kamera, slik flere aviser har hevdet, men at indianerne har fått betaling for å medvirke til research om kultur og levesett.
Ett av rådsmedlemmene bemerket til og med at det var med en viss skadefryd han registrerte at folk fra et stort mediehus som NRK nå opplever hvordan det er når feilaktigheter slås opp i tabloidpressen.
Ikke fornøyd
Paul Leer-Salvesen og det samiske rådsmedlemmet Anne-Maria Magga var imidlertid ikke fornøyd med serien, selv om de tydeligvis var i mindretall.
Leer-Salvesen påpekte blant annet at NRK rettferdiggjør avkledningen av indianerne foran kamera med at det er iscenesettelse.
– Det synes jeg er problematisk. Dessuten hadde jeg ønsket at vi helt tydelig fikk vite hva som var iscenesatt, men vi får ikke vite spillets regler. Da er det lett å konkludere med at urfolkene er så rare, så annerledes. Det kulturelt problematisk, og deler av dette er kritikkverdig, sa Paul Leer-Salvesen.
Magga reagerte på traileren
Anne-Maria Magga, som selv er same, sier at hun reagerte veldig allerede på den første traileren for programmet.
– Urfolkene framstilles som eksotiske, annerledes. I tillegg kommer det ut at de er betalt, at de går ikke nakne til daglig. Nordlys hadde oppslag om at dette er å leke med mennesker. Jeg mener NRK får et troverdighetsproblem med en slik sjanger, der man ikke vet hva som er virkelighet og hva som er lek, sa Magga.
Men ellers var det ikke så mye kritikk av programmet. Rådet godtar prosjektkoordinator Per Selstrøms forklaring om at de ikke har betalt indianerne for å kle av seg, men honorert dem som vertsfamilier og for at de har bidratt med researchen.
Belgisk programkonsept
Selve programkonseptet oppsto i Belgia, og det var to backpackere som fant på det. Selstrøm opplyste at det var diskusjon om programmene i Belgia, og at de hadde mye diskusjon i NRK om å gjøre dette på en anstendig og respektfull måte.
– Kanskje informerte vi om serien på en litt feil måte. Vi kalte det dokumentar, men det er reality. Det er en sjanger som vi ikke liker så godt her i NRK. Reality er iscenesatt dokumentar, og det er slik vi har gjort det her, sa Per Selstrøm.
Finn Egil Holm, Steinar Ness og Grethe Fossum så på programmene mest som underholdning, og hadde ingen alvorlige innvendinger.