Het strid om Journalistens nettdebatt

Skarp diskusjon rundt Journalistens redigering av lesernes bidrag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I dag tar journalistlagets leder Elin Floberghagen opp Journalistens nye system for nettdebatt på NJs landsstyremøte.

Forhåndsredigering engasjerer

Konflikten mellom Norsk Journalistlags (NJs) ledelse og Journalistens redaktør Helge Øgrim om valget av nytt system for nettdebatt forrige uke har skapt bølger både i Presse-Norge og bloggesfæren. Utover omtale i annen presse, som Kampanje og Fagpressen, gikk debatten høyt i kommentarfeltet både på flere medieblogger og Journalisten.

På Journalistens nye nettsider, som ble lansert sist torsdag, blir innlegg ikke lenger forhåndslest av redaksjonen, men debattantene må registrere seg med mobiltelefonnummer, som kan spores mot identitet, for å kunne delta. Dette tilfredsstiller ikke NJs prinsipielle standpunkt om forhåndsredigering.

«Det virker som Norsk Journalistlag ikke har tatt inn over seg at i 2008 har nettet blitt sosialt. Her snakker vi med hverandre. Snakker, skrev Øyvind Solstad på NRK Beta.

Redaktøransvar

Posten hans skapte en svært så livlig debatt om nettdebatt og moderering i kommentarfeltet, hvor også NJs landsstyrerepresentant Pål Hansen engasjerte seg.

«Det debatten handler om er ikke nettet, men publikasjoner på nettet som redigeres under Redaktørplakaten – redaktøransvaret, som for øvrig redaktørforeninga vil ha lovfestet,» skriver Hansen.

Magne Lindholm fra journalistutdanningen i Oslo skriver i en kommentar hos Journalisten at det nye debattsystemet ser greit ut, men spør: «Men hvorfor krever ikke Journalisten.no at alle debattanter står fram under fullt navn?…Et krav om fullt navn på journalistenes eget nettsted vil være et eksempel for andre. Det kan også være et greit kompromiss mellom redaktørens og NJs standpunkter»

Redde journalistikken?

«Når vi nå kan publisere gratis på nett i ubegrensede mengder, er det heller ingen grunn for journalisten (eller redaktøren) til å tviholde på forhåndsredigering,» skriver den tidligere journalisten Pål Hivand.

I innledning til posten sin hevder han at journalisten ikke bare er en døende yrkesgruppe – den er allerede steindød. Journalistikken derimot, mener han det ennå er godt håp for.

I Medias farvel til anstendigheten, sår Jarle Petterson, journalist og kommunikator, tvil om denne bastante konklusjonen. «Nå er det jo ikke vanskelig å se det underliggende poenget, for mediedemokratiseringen, med blogger, borgerjournalistikken og åpne kommentarfelt kan være et fremskritt. Når jeg kursiverer “kan”, er det fordi frislippet stiller visse krav til oss som skal forvalte de relativt nyvunne privilegiene,» skriver han, og kaller nettavisenes kommentarfelt for glorifiserte leserbrev.

Powered by Labrador CMS